Több száz nővér hagyta el a szlovákiai kórházakat

Mintegy 540 nővér hagyta el hétfőn a szlovákiai kórházakat a novemberben benyújtott tömeges felmondások alapján - közölte Viliam Cislák szlovák egészségügyi miniszter hétfőn újságírókkal. A nővéri kamara szerint az egészségügyből távozó nővérek száma meghaladja a hatszázat.

Míg a miniszter szerint a betegek ellátása minden kórházban biztosítva van, a szlovák média a nap folyamán arról számolt be, hogy több kórházban korlátozni kellett a tervezett műtéteket.

A szlovákiai kórházakban összesen mintegy 13 ezer nővér dolgozik, akik közül több ezren november 25-én tömeges felmondásokat adtak be, hogy így tiltakozzanak az új egészségügyi törvény ellen, amely nem veszi figyelembe követeléseiket, például nem számol a ledolgozott évek utáni béremelésekkel, és nem vonatkozik az összes nővérre.

"Emberileg nagyon sajnálom. A nővérek elhagyták betegeiket, ami Szlovákia történetében első ízben történt meg. Azonban biztosítva van minden beteg egészségügyi ellátása" - kommentálta Cislák a nővérek távozását.

A nővérek tiltakozó akciója elsősorban az ország északi részén fekvő zsolnai és eperjesi kórházat érintette. Eperjesen például csak a kórházi részlegek 60 százaléka volt hétfőn működőképes - jelentette az intézmény vezetése. A helyzeten a hadsereg igyekezett segíteni, és saját állományából hét nővért bocsátott a kórház rendelkezésére.

Cislák elmondta: a kórházak a jövőben is képesek lesznek csökkentett üzemben dolgozni. Ugyanakkor közölte: büntető feljelentést tesz a nővérek szervezetének köreiból származó olyan hírek terjesztői ellen, akik azt állították, hogy a tömeges felmondások következtében egymillió beteg ellátása került veszélybe.

A miniszter leszögezte, hogy a szlovák hadsereg és a kórházak közötti együttműködésben nincs semmi rendkívüli. Közlése szerint a civil kórházakban tartósan mintegy 40 katonai egészségügyi nővér dolgozik.

A szlovák kormány alaptalannak minősítette a nővérek követeléseit, és azt állítja, hogy a törvény is rendben van. Cislák szerint az egészségügyi dolgozók béralapját az idén 55 millió euróval növelték meg, ami lehetővé teszi a nővérek bérének jelentős emelését is.

Szlovákiában jelentős különbség van a nagy kórházakban, illetve a kisebb egészségügyi létesítményekben dolgozó nővérek átlagfizetése között. Míg a kisebb kórházakban havi bruttó átlagbérük 859 euró, addig a nagykórházakban meghaladja az ezer eurót is. A szlovákiai nővérek átlagéletkora megközelíti az 50 évet. A fiatalabb nővérek az alacsony fizetések miatt egyre gyakrabban külföldön, elsősorban Csehországban folytatják pályájukat, ahol magasabbak a bérek.

| Szlovákia, kórház, egészségügy
2016-02-01 21:47:25


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.