Súlyos szabálytalanságok voltak a kórházi közbeszerzéseknél

Összesen tíz nagyobb kórház pénzügyeinek 2008 és 2013 közötti alakulását tekinti át az Állami Számvevőszék (ÁSZ), az ellenőrzési folyamat állásáról a Magyar Idők megtudta, hogy a tíz vizsgált kórházból kilencnél súlyos közbeszerzési szabálytalanságokra bukkant az ÁSZ - olvasható a napilap szerdai számában.

A feltárt visszásságok miatt a számvevőszék a kilenc érintett egészségügyi intézmény több ügyét is a Közbeszerzési Döntőbizottság elé vitte. Az ÁSZ értesítései alapján a hatóság eddig 116 határozatot hozott meg, ezekben 7,3 millió forint bírságot szabott ki.

Az Állami Számvevőszék által ellenőrzött tíz intézmény között megtalálható a Péterfy Sándor utcai kórház, a pesti Jahn Ferenc Kórház, valamint a Zala Megyei Kórház is - ezeken a helyszíneken már befejezték munkájukat a számvevők.

A jelentésekből kiderül, hogy az érintett kórházak 2008 és 2011 között - állami tulajdonba kerülésüket megelőzően - sokszor nem folytatták le a szükséges közbeszerzési eljárást, nemegyszer pedig a jogszabályok előírásai ellenére hosszabbították meg szerződéseik időtartamát. A számvevőszék megállapította, hogy a szabálytalanságok egy része a napi feladatok ellátásához szükséges gyógyszerek és segédeszközök megvásárlásához kapcsolódott. Sérültek ugyanakkor a törvényi előírások például a takarító- és a tisztítószerek beszerzésekor, valamint az őrző-védő szolgáltatások igénybevételekor, s akadtak közbeszerzési gondok némelykor még az informatikai eszközök bérlésénél is.

Az egészségügyi intézmények 2012 elején állami tulajdonba kerültek, a fenntartás és irányítás feladatait a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) - mai nevén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - vette át. A számvevők a Gyemszi működésében is több kivetnivalót találtak. Az ÁSZ megállapításaiból leszűrhető, hogy az egészségügyi intézmények vezetésének hibái és a tulajdonos, vagyis az állam kontrolljának hiányosságai súlyos, sokmilliárdos következményekkel járhatnak - olvasható a Magyar Idők szerdai számában.

| közbeszerzés, kórház, Állami Számvevőszék
2016-02-24 23:21:31

Web Design & Development Prowebshop