Az egri kórház és fenntartója kész a peren kívüli egyezségre a cafeteria ügyében

Az egri Markhot Ferenc Kórház és fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kész peren kívüli egyezséget kötni a Kúria döntése által érintett kórházi dolgozók elmaradt cafeteriája ügyében - tájékoztatta az ÁEEK kedden az MTI-t.

A közleményben felidézték, hogy e szándékukat már március 3-án, a Kúria-döntés hivatalos közlésének napján kinyilvánították.

A Magyar Szakszervezetek Szövetségének (MASZSZ) alelnöke, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke, Székely Tamás korábbi, szerintük félreérthető nyilatkozatára reagálva kifejtették: az egri kórház és az ÁEEK annak ellenére megkezdte a tárgyalásokat a szakszervezettel, hogy az érdekképviseleti tömörülés teljes támogatottság hiányában nem tudja képviselni az összes dolgozót. A kórház és a fenntartó azonban a teljes jogbiztonság és jogegyenlőség biztosítása érdekében minden érintett dolgozóval egyszerre akar tárgyalni - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a szakszervezetnek az egyeztetések előkészítésére, illetve az általa képviseltekre vonatkozó alapvető információk átadásához több mint három hétre volt szüksége, miközben január óta a nyilvánosság előtt sürgeti a kifizetéseket.

Az ÁEEK közleményében kiemelte: az április 6-ai tárgyaláson közös célként egy olyan megállapodás létrehozását fogalmazták meg, amely a dolgozói igények kielégítésénél szem előtt tartja a kórház működőképességének és fizetőképességének megőrzését is.

Közölték, téves az a szakszervezeti állítás, hogy a Kúria ítélete minden egyes dolgozóra egyformán érvényes. Közpénzek felhasználása esetén ugyanis minden egyes dolgozói igényt meg kell vizsgálni. Az említett tárgyaláson ezért rögzítették, hogy a három héten belül folytatódó egyeztetésig az ASZSZ törekszik minden egyes jogosult dolgozót a tárgyalóasztalhoz ültetni a tárgyalások teljes konszenzussal való lezárása érdekében. A kórház pedig érvényesíti az intézménynek küldött fizetési felszólításban megnevezett emberek jogosultságát - tette hozzá a központ.

Az ÁEEK kifejtette: ha a szakszervezet elnökének az eddigi tárgyalás és megállapodás ellenére nem áll szándékában megállapodást kötni, akkor valóban előfordulhat, hogy perek indulnak. Erről azonban az ASZSZ nem küldött hivatalos értesítést a kórháznak - írták.

Székely Tamás az MTI-vel korábban azt közölte, perek százai indulhatnak az egri kórház ellen, mert három éve nem fizet cafeteriát. Felidézte, hogy a Kúria januárban, öt dolgozó ügyében kimondta: a kórház mintegy 1500 dolgozójának jár a három éve visszatartott cafeteria, visszamenőleg évente egyhavi bérnek megfelelő összeg. A szakszervezeti vezető kiemelte, hogy a már mintegy félmilliárd forintra tehető tartozás egyösszegű kifizetése megrendítené az intézmény működését. Egy ekkora összeg a költségvetést is érinti, ezért Orbán Viktor miniszterelnöktől és Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől kértek levélben segítséget a kifizetésekhez.

| cafeteria, Markhot Ferenc Kórház, egészségpolitika
2016-04-13 23:24:45
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop