A járóbeteg-szakellátók is tiltakoznak az egészségbiztosítási pénztár megszüntetése ellen

Több szakmai szervezethez csatlakozva a Medicina2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöksége is tiltakozását fejezte ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tervezett megszüntetése miatt.

A szövetség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, a társadalombiztosítási ellátások szervezése külön szakma, nem lehet egyszerűen egy nagy pénztár, egy minisztériumi főosztály alá beilleszteni. Ha mégis így történik, akkor szerintük nincs valódi számonkérhetőség, elszámoltathatóság a rendszerben.

"Meggyőződésünk, hogy az OEP beolvasztásával csökkenne az ellátórendszer finanszírozásának szakszerűsége" - közölte a szervezet.

Kitértek arra is, aggodalommal szemlélik az OEP működésének csökkentését, esetlegesen ellehetetlenítését ahelyett, hogy az egy tényleges, érdemi, szolgáltatásvásárló társadalombiztosítóvá válna. Úgy vélik, önmagában a társadalombiztosítás pénzbeli kifizetéseire, szolgáltatásainak finanszírozására szolgáló összegek átutalása át is kerülhetne más szervezethez, de nem látják garantáltnak a változtatásnál a kifizetések szakmaiságát, megalapozottságát, ezek funkcióinak fejlesztését.

A Medicina2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöksége szerint alapvető érték egy olyan szervezet léte, amely őrködik a közpénzek szakszerű elköltése felett, és a betegek számára előnyt jelentő szolgáltatásokat és eszközöket vásárol. Az OEP vásárlói funkcióit semmiképp nem csökkenteni, hanem erősíteni kell a rendszerben, elszámoltathatóságát növelni, a valódi biztosítóként történő működését támogatni - olvasható a szervezet közleményében.

| egészségügy, egészségbiztosító, egészségpolitika
2016-04-15 17:05:43


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.