Elkészült a bioetikai kódex

Elkészült a Bioetikai kódex, amely az egészségügyi kutatások során alkalmazandó szakmai-etikai szempontokat összegzi.

Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a kiadványt bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, jelentősnek tartják a kódex megjelenését, amely a klinikai, orvosbiológiai kutatások elveiről és gyakorlatáról ad iránymutatást a meglévő jogszabályokon túl.

A fő irány, hogy az egészségügy szereplői számára meghatározzák azokat a szempontokat, normákat, irányokat, amelyek nyomán a klinikai kísérleteket végezhetik - fogalmazott.

Beneda Attila hozzátette: a kiadvány elsődleges szempontja a betegbiztonság, hiszen fejlett nyugat-európai országokban történtek már tragédiák egy-egy klinikai gyógyszerkísérlet során.

Mandl József, a kiadványt összeállító Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnöke is azt emelte ki, hogy az orvosbiológiai kutatásoknál van egy jelentős "önkorlátozás", amelynél súlyozottan veszik figyelembe a betegbiztonságot. Alapvető, hogy egy kutatás során a beteg érdeke és védelme érvényesüljön - emelte ki a szakember.

A kiadvány a nemzetközi példák, direktívák és a jelentős magyar tapasztalat alapján született - mondta, hozzátéve, a kódex rögzíti, hogy mit követelnek meg a magyarországi gyakorlatban, másodsorban pedig a társadalom számára is egyértelművé teszi, milyen szempontok érvényesülnek a különböző kutatások során.

Magyarországon évente több száz klinikai vizsgálati kérelmet nyújtanak be, ezek 10-15 százalékát elutasítják.

A Bioetikai kódexet a tervek szerint eljuttatják az egészségügyi intézményeknek, de elolvasható az ETT honlapján is.

| egészségügy, gyógyítás, kódex, bioetikai kódex
2016-06-06 14:24:21
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop