ÁSZ: sorozatos szabálytalanságok az egészségügyi intézményeknél

Sorozatos pénzügyi és vagyongazdálkodási szabálytalanságokat tártak fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egészségügyi intézményeknél idén lefolytatott vizsgálatai - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Hiányosságok a korrupció elleni védettséget biztosító belső kontrollrendszerben, sorozatos szabálytalanságok a pénzügyi és vagyongazdálkodásban és folyamatos likviditási problémák - így összegezte közleményében az ÁSZ a 2016-ban befejezett ellenőrzéseket, amelyek során nyolc kórházat vizsgáltak.

A számvevőszék szerint a kórházak ellenőrzésének tapasztalatai alátámasztják azokat az ÁSZ által már korábban megfogalmazott állításokat, amelyek szerint a nem megfelelő vezetésnek, illetve a nem elégséges tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek.

A közleményben hangsúlyozzák: a feltárt problémák mértékét mutatja, hogy az ÁSZ a jelentéseiben a nyolc kórház főigazgatójának összesen 134 intézkedési kötelemmel járó javaslatot fogalmazott meg. Lényegesnek nevezik, hogy a gazdálkodást felkészült pénzügyi-gazdasági szaktudással irányítsák, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, sok esetben az adott intézmény szakmai feladatellátásában érintett, viszont pénzügyi és gazdálkodási szaktudással kevésbé bíró személyekre bízták ezt a feladatot.

Az ÁSZ februárban négy egészségügyi intézmény - a Zala Megyei Kórház, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet - 2009 és 2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését folytatta le. Április végén, május elején lezárta a kecskeméti székhelyű Bács-Kiskun Megyei Kórház, a miskolci központtal működő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és a karcagi Kátai Gábor Kórház 2011 és 2014 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését, legfrissebb jelentésében pedig a hódmezővásárhelyi székhellyel és makói telephellyel működő Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ 2011 és 2014 közötti gazdálkodását értékelte.

| egészségügy, egészségügyi intézmény, szabálytalanság, Állami Számvevőszék
2016-06-08 23:57:02


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.


Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).