Czibere: idén kétszer annyi pénz jut a drogfogyasztás megelőzésére

Idén több mint duplájára növelik a kábítószerezés megelőzésére fordítható költségvetési forrásokat - jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a kábítószer-ellenes világnapon tartott díjátadó ünnepségen.

Czibere Károly az ünnepségen arról beszélt, a kormányzat fontos feladata, hogy felhívja a figyelmet azokra, akik a függés elleni küzdelemben példaként állíthatók a többiek elé. Közölte, a díjazottak nap mint nap harcolnak, küzdenek, embereket mentenek.

Az államtitkár azt mondta, összetartó, szolidáris társadalom épül, ami azt is jelenti, hogy nem eldugni kell a problémát, hanem megmutatni a szakemberek kemény küzdelmét.

Nem tudunk eredményesen társadalmi szinten harcolni, ha nem mutatjuk meg, honnan jöttek emberek és mivé tudtak formálódni - emelte ki, hozzátéve, hogy a megelőzés nagyon fontos, de legalább ilyen fontos az is, hogy felhívják a figyelmet arra, a függővé válók számára van "esély a szabadulásra".

Az államtitkár szólt arról is, a legújabb jelentések szerint a középiskolások vonatkozásában 30 százalékkal csökkent a szerhasználat, ami kézzelfogható eredmény és igazolja a kormány drogstratégiáját, ezért ebben a szellemben kell tovább folytatni a munkát.

Czibere Károly kitért a telepeken, szegregátumokban "iszonyatos ütemben terjedő" új pszichoaktív szerekre is. Ennek a helyzetnek a megértésére és kezelésére átfogó vizsgálatot kell indítani, ki kell dolgozni a megfelelő stratégiát az eredményes beavatkozásra, különben "nemzedékek fognak a semmibe hullani" - fogalmazott.

Az államtitkár az ünnepség után az MTI-nek kifejtette: a kábítószer-probléma kezelésére idén 351,5 millió forint fordítható, de a kormány további 390 millió forintot biztosít a nemzeti drogellenes stratégia ez év végéig szóló szakpolitikai programjára vonatkozó kormányhatározat megvalósítására.

Czibere Károly az ünnepségen a szenvedélybetegségek ellen fellépő embereknek és szervezeteknek odaítélhető Elige Vitam (Válaszd az életet) díjakat, valamint miniszteri elismerő okleveleket adott át.

Kitüntetést vehetett át Bereczki Sándorné szociális munkás, Fekete Zsuzsa újságíró, Kassai-Farkas Ákos addiktológus és Miletics Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront-részlegének vezetője.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott tíz szakember, valamint a Forrás Lelki Segítők Egyesülete, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ közössége, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet XXIII. kerületi addiktológiai központjának közössége és a Szegletkő Gyermekotthon szakmai közössége.

Az ENSZ-közgyűlés határozata alapján 1988 óta június 26. a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a droghasználat veszélyeire és a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Magyarországon 1997 óta tartják meg hivatalosan a kábítószer-ellenes világnapot.

| egészségügy, kábítószer, drogfogyasztás, Czibere
2016-06-25 12:26:43
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop