Korrupciós botrány az ukrán egészségügyi tárcánál, őrizetbe vették a miniszter egyik helyettesét

Komoly korrupciós sémát lepleztek le a hatóságok az ukrán egészségügyi tárcánál, és őrizetbe vették Roman Vaszilisin miniszterhelyettest - jelentette be Jurij Lucenko főügyész és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke pénteken Kijevben, a közösen tartott sajtótájékoztatón.

Ukrajna, egészségügy, korrupció | MTI Hírek13 | MTI
A miniszterhelyettest akkor fogták el, amikor jelentős mennyiségű - a hatóságok szerint megvesztegetésből származó - pénzt vitt lánya vidéki házába. A pontos összeget nem hozták nyilvánosságra.

A főügyész elmondta viszont, hogy csak egy kijevi kórház urológiai központjából heti 50-100 ezer hrivnyát (575 ezer és 1,15 millió forint közötti összeget) kapott a tisztségviselő, ami havi szinten elérhette a félmillió hrivnyát, vagyis hozzávetőlegesen 5,7 millió forintot.

Ezt úgy gyűjtötte össze, hogy az egészségügyi intézmény igazgatójának utasítására az orvosok törvényellenesen pénzt kértek a betegektől a műtétek elvégzéséért. Őrizetbe vették a bűntársát, a donyecki származású Jurij Szernyakot is, aki a miniszterhelyettes közbenjárására lett az urológiai központ igazgatója. A nyomozás során megállapították, hogy az orvosok közvetlenül utóbbinak számoltak el a műtétekért kizsarolt pénzekkel.

Ukrajnában a jogszabályok szerint a betegektől semmilyen pénzbeli ellenszolgáltatást, még hálapénzt sem fogadhatnak el az orvosok az ellátásért. Ugyanakkor Ukrajnában is általános "bélelt borítékkal" vagy ajándékkal megköszönni az egészségügyi személyzetnek a munkáját. Nem ritka eset viszont az sem, hogy állami kórházakban előre pénzt kérnek a műtét elvégzéséért.

Általános, hogy a gyógyszereket, a gyógyászati segédeszközöket, azaz kötszereket, katétereket, de még a gumikesztyűket is a betegeknek kell megvásárolniuk. Ez komoly anyagi terhet jelent, amelyet az ukrán lakosság jelentős része nem tud vállalni.

| Ukrajna, egészségügy, korrupció
2016-07-09 12:33:52


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...