Egészségügyi szervezetek: a kormány lépjen a cafeteriarendszer korrekciója ügyében!

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) azt kéri, hogy a kormány lépjen az egészségügyi megtakarítások munkáltatói támogatási lehetőségeit a jövő évtől "drasztikusan sújtó" cafeteriarendszer korrekciója, kiegészítése ügyében, mert "többszázezer ember egészsége a tét".

A két szervezet közös, az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében idézte Kravalik Gábort, az ÖPOSZ elnökét, aki elmondta, az egészségpénztári tagok nagy arányban támaszkodnak a munkáltatókra. Hozzátette: többszázezer ember munkáltatói gondoskodással tudja fizetni gyógyszereit, egészségügyi kiadásait.

Idézték Hankó Zoltánt, az MGYK elnökét is, aki kiemelte, hogy a magyarországi gyógyszervásárlások jelentős részét az egészségpénztári tagok pénztári munkáltatói és egyéni befizetéseikből finanszírozzák. Úgy fogalmazott: "aggódva figyelik" azokat a híreket, amelyek szerint az egészségpénztári tagok "jelentős része nem tudja majd pótolni az eddigi munkáltatói befizetéseket". Abban bíznak - fűzte hozzá -, hogy a munkáltatók a jövőben is kedvezményesen támogatják majd a dolgozókat és így "egyetlen ember egészsége sem szenved hátrányt".

Mint írták, a két szervezet konzultációt kezdeményez a kormányzattal az egészségügyi öngondoskodás támogatásáért, mivel fontosnak tartja, hogy a munkáltatóknak a jövőben is legyen lehetőségük dolgozóik egészség- és nyugdíjcélú megtakarításainak kedvezményes támogatására.

Közölték továbbá: a két szervezet együttműködési megállapodást kötött, céljuk a lakosság egészségének javítása, az egészségtudatosság terjesztése és tagjaik közös érdekképviselete.

Az Országgyűlés által júniusban elfogadott 2017-es adócsomag módosítja a cafeteriaszabályokat is. Ennek értelmében új adómentes juttatás lesz a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás. Az egészségpénztári támogatás és a többi önkéntes (például nyugdíj-)pénztári támogatás ugyanakkor kikerül a béren kívüli juttatások köréből.

| egészségügy, cafeteria, egészségpolitika, cafeteriarendszer
2016-07-13 18:31:03
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop