Fidesz: az egészségügyben dolgozók számíthatnak a Fideszre

Az egészségügyben dolgozók számíthatnak a Fideszre, 2017-ben 325 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint a szocialisták által utoljára beterjesztett költségvetésben - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

egészségügy, egészségpolitika | MTI Hírek13 | MTI
Amíg a szocialista kormányzás idején létbizonytalanságba sodorták az egészségügyben dolgozókat, ma a Fidesztől megbecsülést és támogatást kapnak - közölte.

Gyurcsány Ferencet és a szocialistákat soha nem érdekelte sem az egészségügyi dolgozók, sem a betegellátás, ők csak üzletelni akartak a betegeken, 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, eladósították és leépítették a kórházakat, és bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is - sorolta a frakció szóvivője.

Hozzátette: a szocialisták létbizonytalanságba sodorták az ápolókat, orvosokat, "hatezer egészségügyi dolgozót üldöztek el a pályáról, az összeomlás szélére sodorták a mentőszolgálatot, a teljes betegellátást".

Mint mondta, az egészségügyi dolgozók az ellenzékre ma sem számíthatnak, hiszen azok - a "a baloldaltól a Jobbikig" - nem szavazták a jövő évi költségvetést, amely elmondása szerint az egészségügyi dolgozóknak béremelést, az egészségügynek az ideinél 220 milliárd forinttal többet biztosít.

Halász János hangsúlyozta: a polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja az egészségügytől elvett pénzeket, csökkenti a kórházak adósságát, 500 milliárdos fejlesztést indított az egészségügyben, és sorra újulnak meg a kórházak, rendelők, mentőállomások.

"Míg a balliberális kormányzás elvett az egészségügyi dolgozóktól, a polgári kormány számukra minden eddiginél nagyobb éremelést, fizetésemelést biztosít" - jelentette ki. Hozzátette: eddig 300 milliárd forintot fordítottak az egészségügyi dolgozók béremelésére, az új program alapján pedig két év alatt több mint 100 milliárd forintot adnak az egészségügyi dolgozóknak.

Ennek köszönhetően az ápolók bére 2019-ben átlagosan 65 százalékkal, a szakorvosok és szakgyógyszerészek bére pedig 207 ezer forinttal fog nőni - tette hozzá.

Megjegyezte: a betöltetlen házi- és gyermekorvosi praxisok betöltésére ösztöndíjprogramot, letelepedési és praxisvásárlási támogatást biztosítanak, és jelentős összeggel támogatják a fiatal orvosokat, háziorvosokat, védőnőket és házi gyermekorvosokat.

A frakció szóvivőjét a sajtótájékoztatón kérdezték személyi kérdésekről is. Halász János elmondta: a frakció a köztársasági elnök jelölésével akkor foglalkozik, amikor annak eljön az ideje, a tavaszi ülésszakon. Tállai Andrásról pedig azt mondta, az államtitkár "nagyon jól végzi a munkáját, a frakció és a kormány értékes tagja, nagyra becsüljük az ő munkáját" és "hírlapi kacsának" minősítette azt az információt, hogy januárban távozik posztjáról.

Tasnádi László belügyminisztériumi államtitkár távozásával kapcsolatban pedig azt mondta: a politikus elérte a nyugdíjkorhatárt és nyugdíjba megy, "ez teljesen természetes". Hangsúlyozta, az államtitkár távozásának egyetlen oka az, hogy "nyugdíjas éveit szeretné tölteni".

Nagyon szépen köszönjük a munkáját, jó pihenést kívánunk neki - tette hozzá.

A Fidesz-frakció szóvivőjét kérdezték azzal kapcsolatban is, hogy sajtóhírek szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) december eleji ülése helyett "wellnessezni ment". Halász János kijelentette: meg sem lepődnek azon, hogy Vona Gábor nem volt ott a Máért ülésén, hiszen a kettős állampolgárságról történő szavazásnál is "inkább a büfét választotta a magyar ügy támogatása helyett".

Halász János szerint a Máért "nagyon fontos fóruma a magyarságnak", ezért volt ott minden párt elnöke, a Jobbikot kivéve. Ez véleményünk szerint több, mint udvariatlanság - jegyezte meg.

| egészségügy, egészségpolitika
2016-12-11 08:27:13
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop