Lázár: rendezi a kormány a kórházak 30 napon túli adósságát

A kormány szerdán arról döntött, hogy kifizeti a kórházak 30 napnál régebbi adósságait - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányülésen napirenden volt az idei év pénzügyi zárása, ennek során több mint 200 milliárd forint sorsáról döntött a kabinet - fejtette ki. Elmondta, hogy ebből 80 milliárd forintot folyósítanak a kórházaknak a számlák rendezésére és egy fejlesztési alap létrehozására.

Az adósságrendezéssel kapcsolatban ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy támogatási megállapodást kötnek a kórházakkal, és azokat, amelyeknek magas lesz az adósságuk, vizsgálni fogja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, minden számlájukat ellenőrzik majd. Lázár János beszámolt arról is, hogy az említett több mint 200 milliárd forint legjelentősebb tétele a jövő évi nyugdíjemelés, de forrásokat biztosítanak a többletbevételből egyebek mellett iskolák és szociális intézmények felújítására, kulturális és sportcélokra, valamint katonai szállítójárművek vásárlásra.

A miniszter a kabinet több más határozatát is ismertette. Bejelentette, hogy a kormány döntése alapján az egészségügyi bérszintre emelik fel azoknak a szociális ágazati dolgozóknak a fizetését, akiket egészségügyi munkakörben foglalkoztatnak.

A közfoglalkoztatásban ugyancsak lesz béremelés, de erről még zajlanak az egyeztetések a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) között - tette hozzá, azt is tudatva, hogy az állami szektorban érintetteknek az NGM biztosítja a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséhez szükséges forrásokat.

Közölte azt is, hogy kiemelt támogatást kap a Károli Gáspár Református Egyetem: 12 milliárd forint értékben felújítják a fővárosi Károlyi-Csekonics-palotát, amely az egyetem központi épülete lesz. A közbeszerzési eljárást 2017 tavaszán írják ki. Beszámolt egy országos lőtérfejlesztési program megvalósításáról, valamint arról is, hogy tovább egyszerűsödik az építési tevékenység, 300 négyzetméter alatt ugyanis nemcsak az építkezés, hanem a bővítés sem lesz engedély-, csak bejelentésköteles.

Ezen felül a kormány egy újabb kiemelt turisztikai térséget fog nevesíteni, amely magában foglalja Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség vidékét. A gazdasági kabinet döntött gyárépítések támogatásáról, egy kiemelt kerékpárútvonal-fejlesztési program jóváhagyásáról, valamint arról is, hogy Tokaj-Hegyaljának 1,3 milliárd forint állami támogatás jut a szőlő felvásárlásához - sorolta Lázár János. Kifejtette: januárban a kormány a PISA-felmérés eredményei mellett az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) magyar egészségügyre vonatkozó adatait tekinti át.

Meg kell vizsgálni a területi különbségeket, mert mind az oktatásban, mint az egészségügyben rosszabb az ágazati teljesítmény a hátrányos helyzetű térségekben - magyarázta. Hozzátette, az óraátállítás eltörléséről szóló vitát is áttekinti a kabinet. A kormány szakmai apparátusa nem támogatja az eltörlést, de ez nem azt jelenti, hogy magának a kabinetnek határozott álláspontja lenne róla - mondta, hozzáfűzve, hogy társadalmi konzultáció nélkül nem lehet érdemben tárgyalni a kérdésről. Lázár János közölte azt is, hogy várhatóan január közepén látogat Szegedre Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a Modern városok programról egyeztessen Botka László MSZP-s polgármesterrel.

A megyeszékhelyen a tervek szerint 200 hektáros új ipari park épül, amelynek kormánybiztosa Palkovics László oktatási államtitkár lesz. A kormány jóváhagyta egy új Tisza-híd építését és új sportuszoda létesítését is a városban - tette hozzá. A miniszter kérdésre felelve azt is elmondta, hogy a kormány kész a negyedévinél sűrűbben megvizsgálni az üzemanyagárakat a kőolaj világpiaci árával összefüggésben. Szintén kérdésre közölte: erre az évre 2 százalék feletti hiánnyal számolnak.

Egyúttal megjegyezte, hogy várhatóan módosítani fognak - felfelé - a jövő évi növekedési kilátáson, de ő óvatos, elsősorban a járműipar adatai miatt. Összegzése szerint a nekirugaszkodáshoz nem 2, hanem tartósan 4-5 százalékos bővülésre van szükség. Megkérdezték arról is, hogy sajtóhírek szerint amerikai katonák jöhetnek Magyarországra egy nagyobb átcsoportosítás részeként.

Azt felelte, nincs ilyen információja a kormányzatnak, nincs napirenden ez a kérdés. Hozzátette: egy ilyen esethez az Országgyűlés egyetértése kellene. A kormány a magyar hadsereg erősítésének a híve, "nem szeretnénk idegen hadsereget Magyarország területén állomásoztatni" - fogalmazott. Kifejtve: ha a NATO-köteléken belül érkezik ilyen megkeresés, akkor a kormány mindig korrektül mérlegeli, hogy a szövetségi rendszeren belül vannak kötelezettségei, és ezt teljesíti.

Lázár János kérdezték arról is, hogy sajtóhírek szerint a Jobbik és a baloldal az együttműködés visszhangját monitorozta a szentendrei időközi választáson. Válasza szerint ebben nincs semmi nóvum, az elmúlt egy évben is összefogtak a kormányzattal szemben. Értékelése szerint a Jobbik az alaptörvény kérdésében letért egy útról, amit korábban sokak számára hitelesen járt, "ez azt mutatja, hogy nem lehet rábízni egy országot", mert a pártérdekek fontosabbak, mint az ország érdekei.

A következő időszak munkarendjéről szólva elmondta: hétfőn külföldi kötelezettsége van a kormányfőnek, kedden és szerdán pedig Fidesz-elnökségi ülés lesz, ahol a 2017-es évre felkészülés a fő téma. Várhatóan január 11-én tartja a jövő évi első hivatalos ülését a kormány. A kabinet idei munkájának statisztikáját ismertetve kifejtette: 34 ülésnapot tartott és 788 előterjesztést tárgyalt meg a kormány, amely 148 törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, és eddig hozott 412 rendeletet, valamint 1752 határozatot.

| kórház, adósság, egészségpolitika, egészségügy
2016-12-14 23:42:53


data-full-width-responsive="true">