A kórházak és a mentők folyamatosan, a patikák ügyeleti rendben működnek karácsonykor

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartásában működő intézményekben, kórházakban a betegellátás a karácsonyi időszakban is folyamatos és zökkenőmentes lesz, és az Országos Mentőszolgálat is teljes készenlétben áll az ünnepek alatt - tájékoztatta az egészségügyért felelős államtitkárság csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a mentőszolgálat 253 mentőállomásán 1500-an teljesítenek majd szolgálatot. Karácsonykor a mentőegységek Budapesten rendszerint napi hétszáz, országszerte több mint 2500-szor nyújtanak segítséget. Az ünnepi időszakban általában megnő a háztartási balesetek száma a karácsonyfa-faragás közben megsérülő emberek, a konyhai forrázásos, vágott, metszett sérülések miatt.

A mentők felhívják a figyelmet a körültekintő, az időjárásnak, valamint az út- és látási viszonyoknak megfelelő közlekedés fontosságára is.

A karácsonyi ünnepek alatt a gyógyszertárak ügyeleti rend szerint működnek majd. December 24-én a patikák rövidített, szombati munkarend szerint tartanak nyitva, december 25-én és 26-án pedig az ünnepnapnak megfelelő ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot látnak el.

Emlékeztettek, hogy a gyógyszertáraknak jól látható helyen és jól olvasható módon jelezniük kell a nyitvatartási rendet és az elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, és az ügyelet vagy készenlét kezdő és befejező időpontját. Fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát is.

Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI honlapján, a www.ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/ lehet tájékozódni - tették hozzá.

Bármikor hívható az év minden napján, folyamatosan működő Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) is, ha mérgezés gyanúja merül fel. A szolgálat a 06 80 20 11 99 ingyenes számon érhető el, ahol a várható tünetekről, az elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást - írták.

| kórház, mentő, patika, karácsony, egészségügy, ellátás
2016-12-24 23:39:09
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop