Uniós egészségügyi projekt indul magyar részvétellel

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja európai műhelyekkel közösen vesz részt az új, innovatív módszereket kutató, hétmillió eurós Innovative Medicines Initiative 2 (IMI2) projektben - közölte az intézmény az MTI-vel.

egészségügy, egészségpolitika | MTI Hírek13 | MTI
Közleményük szerint az IMI2 uniós program keretében 2015-ben indult "Big Data for Better Outcomes (BD4BO)" alprogram mérföldkő az egészségügyi innováció területén Európában. A program középpontjában olyan betegségspecifikus projektek állnak, amelyeknek az a céljuk, hogy az adott területen új, innovatív terápiákat és gyógyszereket fejlesszenek ki. A most induló hétmillió eurós "DO-IT" projekt feladata pedig ezen betegségspecifikus projektek "big data szempontú" támogatása, hogy megteremtse a jövő egészségügyét és az egészségügy jövőjét.

A big data módszerek segítségével a rendelkezésre álló adattengerből olyan következtetések vonhatók le, amelyek klinikai visszacsatolása megváltoztathatja egy-egy beteg kezelését, gyógyulását, hosszú távú életminőségét - írták.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja a London School of Economics vezetése mellett harminchat konzorciumi partnerrel együtt vesz részt a "DO-IT" projekt munkájában. A konzorcium fő célkitűzése a big data megoldások használatának elterjesztése, az ebből származó jobb eredmények elérése, innovatív eljárásmódok - és ezáltal hatékonyabb egészségügyi rendszerek - kidolgozása.

Az egészségügyi menedzserképző központ a projekten belül egy háttértudástár kialakításáért és üzemeltetéséért felel, valamint vezeti a nemzetközi tudásmegosztásért felelős munkacsoportot.

A közlemény idézi Szócska Miklóst, a menedzserképző központ igazgatóját, aki szerint az informatikailag könnyen kezelhető adatbázisokat korábban legfeljebb ellenőrzésre, alapszintű tervezésre, egyedi szakmai kutatások céljaira használták. Ennek gyakorlata 2010-től megváltozott, és Magyarország nemzetközileg is figyelemfelkeltő eredményeket ért el a rendszerfejlesztési és menedzsmentkontroll célú adatbányászati technikák intézményes bevezetésében és alkalmazásában - mondta.

| egészségügy, egészségpolitika
2017-02-28 22:46:51


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.