Az otthonápolási termékek és szolgáltatások innovatív fejlesztését célzó projektben vesz rész Magyarország

Az otthonápolási termékek és szolgáltatások innovatív fejlesztését célzó (HoCare) projektben vesz rész Magyarország, a program az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával valósul meg.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) - amely Magyarországot képviseli a projektben konzorciumi tagként - MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatása szerint a HoCare projekt kimondottam az otthonápolási termékek és szolgáltatások innovatív fejlesztését célozza az úgynevezett "Quadruple Helix" modellben, amely négy érintett oldal - a közszféra, az üzleti-ipari szféra, az akadémiai-egyetemi-kutató szféra és a betegek, családtagjaik és a munkahelyek, illetve az egészségügyi intézmények és dolgozók - együttműködésével valósul meg.

A projekt - amely az elöregedő lakosság problémáira koncentrál - időtartama négy év (2016 április-2020 márciusig), és Magyarországon kívül nyolc európai ország - Ciprus, Portugália, Csehország, Litvánia, Románia, Szlovénia, Bulgária - vesz benne részt.

A közlés szerint a Budapesten rendezett második tematikus workshopon áttekintették, hogy az otthonápolási szektor teljes "értékláncában" milyen mértékben figyelhető meg az abban résztvevők (felhasználók, üzleti szféra, kutatók és egyetemek, valamint a közszféra) tudatos innovációs együttműködése, a kielégítetlen igények feltárása, különös hangsúllyal a közszféra fejlesztési céljaihoz kapcsolódó és igényeire választ találó új megoldások létrehozásának és bevezetésének eredményesebb és fenntarthatóbb, valamint hatékonyabb támogatása.

A konferencián rövid előadásokon mutatták be a területen folyó kutatásokat, támogatott innovációkat és jó gyakorlatokat. Az egyes projektek átültethetőségének lehetséges módjait, az operatív programok irányítási és stratégiai fókuszát különböző interaktív munkacsoportokban vitatták meg, amelynek középpontjában az innovációk elősegítése állt az egészségügyben, különös tekintettel a szolgáltatók által még nem lefedett, hiányzó szolgáltatásokra.

A HoCare projekt célja, hogy pozitívan hasson az uniós strukturális alapok felhasználására, növelje azok eredményességét és hatékonyságát. A kiindulási tartalmat a partnerek határozták meg regionális elemzéseiken keresztül, majd három egymást követő tematikus workshop alapján, további elemzésekre kerül sor. Így kerül kiválasztásra az a harminc átültethető, máshol is bevezethető jó gyakorlat, amelyek segítségével magas szintű eredmények érhetők majd el.

| otthonápolás, innovatív fejlesztés, Quadruple Helix, egészségügy
2017-03-29 22:25:17


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.