Az ellenzéki pártok kiálltak a demonstráló mentődolgozók mellett

Kiálltak a szerdán a fővárosban demonstráló mentősök mellett az ellenzéki pártok, amelyek nagy arányú béremelést sürgettek az ágazatban.

László Imre, a Demokratikus Koalíció egészségügyi kabinetjének vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Orbán Viktor lesz a felelős, ha valakiért nem mennek a mentők.

Kifejtette: a mentődolgozók 90 és 110 ezer forint között keresnek, naponta pedig akár 3 műszakot, tehát 24 óra munkát is vállalhatnak, hogy valahogy meg tudjanak élni. Az autópark elöregedett, és a munkaruhájukat is maguknak kell megvenniük. Ezért a DK szerint teljes körű jármű- és eszközkorszerűsítésre, valamint azonnali béremelésre van szükség.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke közleményében úgy fogalmazott, pártja követeli, hogy a kormány teljesítse a mentőknek tett ígéretét, és emelje meg 60 százalékkal a bérüket, ez lenne a minimum, ami az életmentő munkáért jár.

Jelezte, hogy az LMP költségvetési módosító javaslatot nyújtott be: 21 milliárd forintot költene a mentődolgozók béremelésére, ami 60 százalékos emelkedést jelentene, szemben a Fidesz által adott 10 százalékkal. Hozzátette, a kormány hozzáállása cinikus, mert elkötelezett, a munkájukra hivatásként tekintő emberekről van szó, ezért Orbán Viktor úgy gondolja, hogy őket a végtelenségig ki lehet zsákmányolni.

A Párbeszéd szintén módosító javaslatot nyújtott be a 2018-as költségvetéshez, amelyben 10 milliárd forintot különítene el a 60 százalékos béremeléshez. A béremelésre fordított összeget a Paks2 beruházás költségéből biztosítanák.

Szabó Tímea, a párt társelnöke, országgyűlési képviselő azt írta, be kell fejezni az egészségügyben dolgozók megalázását, mert a szakemberhiány már a betegek életébe kerül.

"Elég volt" jelszóval mentődolgozók és szimpatizánsaik, mintegy kétszázan demonstráltak béremelésért és a munkakörülmények javításáért szerdán a fővárosban, az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének mentő-tagszervezete által rendezett tiltakozáson Kusper Zsolt, a MOMSZ elnöke hangsúlyozta: a kormányzati állítással szemben, amely szerint 293 ezer forint az átlagos bér az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ), a valóságban átlagosan nettó 119 ezer forintot visznek haza a dolgozók, és évek óta megoldatlan a munkaruha biztosítása is.

Addig nem hagyják abba a demonstrációkat, ameddig a jelenlegi bruttó keresetek nem válnak nettóvá, és nem vezetnek be a mentők számára is életpályamodellt - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

| egészségügy, egészségpolitika, mentődolgozók
2017-05-31 23:40:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop