Egészségügyi programtervezetet készített az osztrák néppárti elnök

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hamarosan tízpontos egészségügyi programtervet mutat be, amelynek része a háziorvosi rendszer fejlesztése, a gondozási díj megszüntetése és a szociális ellátást igénylők számának csökkentése - jelentette az Ö1 közszolgálati rádió kedden. A terv Kurz választási programjának is része.

egészségügy, egészségpolitika, Ausztria | MTI Hírek13 | MTI
"Az egészségügyi és szociális politikában az utóbbi tíz évben sok mindent elmulasztottak" - nyilatkozott a kormánykoalíció kisebb pártjának elnöke, aki szerint a bürokrácia csökkentésére van szükség. Úgy vélte, hogy nem a betegek, hanem a hatóságok előírásai állnak a középpontban, és növekvő egészségügyi kiadásokról, egyre több várakozási időről, tömött rendelőkről, folyosón elhelyezett betegágyakról és az egészségügyi rendszer aránytalanságairól beszélt. Említése szerint jelenleg több mint félmillióan szorulnak ápolásra, számuk 2030-ig mintegy 800 ezerre nőhet.

Kurz megszüntetné az ápolásra külön otthonokban elhelyezettek után fizetendő gondozási hozzájárulást, és ezt a költségvetésből finanszírozná. A Die Presse című lap arról írt, hogy Ausztriában nagyjából 75 ezren élnek gondozó otthonban.

A kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) üdvözölte Kurz terveit, és jlezte, hogy már a héten a parlamentben tárgyalná meg az új szabályozást. Az osztrák lapok arra emlékeztettek, hogy a gondozási díj eltörléséről már Christian Kern kancellár is említést tett év eleji programbeszédében, júniusban pedig ezt a lépést határozta meg a jövőbeni koalíciós együttműködés egyik elemeként. Az SPÖ azonban az örökösödési adóból csoportosítana át a szükséges összeget.

Kurz úgy vélte, hogy csökkenteni kell a szociális ellátórendszerre háruló terheket, így szerinte akár száz millió eurót is meg lehetne takarítani. Szerinte egyre többen vannak, akik a hozzájárulásukhoz képest jelentősebben részesülnek a kedvezményekből.

Az ÖVP elnökének javaslata szerint növelnék a praktizáló háziorvosok számát is, továbbá meghatároznák a fontos műtétek és vizsgálatok előtti várakozási időt, erősítenék az egészségmegőrzésre szolgáló intézkedéseket, valamint fotóval látnák el az úgynevezett e-cardot, vagyis azt chip-kártyát, amellyel a biztosítottak jogosultak az állami betegbiztosító szolgáltatásainak igénybevételére. Meglátása szerint a társadalombiztosítási rendszerben elkövetett visszaélések elleni szankciók bevezetésével nagyjából 200 millió eurót lehetne megspórolni.

Ausztriában október 15-én előrehozott parlamenti választást tartanak. Az ÖVP vezetője szeptemberben mutatja be teljes kormányprogram-tervezetét, amelynek fő témája várhatóan az adóreform, az ország biztonsága és az osztrák szociális rendszer fenntarthatósága lesz. Az SPÖ már meghatározta a jövőbeni koalíciós együttműködés feltételeit, és azok ismeretében több médium arról írt, hogy ezzel elvben szabaddá tette az utat az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kötendő koalíciós kormányzás előtt.

Hónapokon át a szabadságpárt volt a legnépszerűbb párt Ausztriában, azonban a konzervatív néppárt élén májusban történt vezetőváltás után az ÖVP ugrott az első helyre. Jelenleg a párt 33 százalékos támogatottsággal bír, az SPÖ 26, az FPÖ 24 százalékon áll.

| egészségügy, egészségpolitika, Ausztria
2017-06-28 15:52:44


data-full-width-responsive="true">