MSZP: a kormánynak az egészségügy helyett az a fontos, hogy Mészáros Lőrinc zsebét meg tudja tölteni

Az MSZP szerint bár a magyar lakosságot a legjobban az egészségügy problémája érdekli, a kormánynak az a fontos, hogy Mészáros Lőrinc zsebét még jobban meg tudja tölteni.

egészségügy, egészségpolitika | MTI Hírek13 | MTI
Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón kijelentette: a kormányváltás után szervezett, megtervezett, kiszámítható és elérhető egészségügyet hoznak létre, amelyben a vérvételre vagy a röntgenvizsgálatra nem kell heteket várni.

Beszámolt arról, hogy válasz érkezett az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) írásbeli kérdésére, amelyben azt firtatta, milyen álhírekkel találkozott a tárca a sajtóban az egészségügy kapcsán.

Az ellenzéki politikus azt mondta, Rétvári Bence államtitkár kibújt a kérdések megválaszolása alól, azaz nem tagadta, hogy valósak a sajtóban az egészségügy helyzetéről megjelent hírek.

Szakács László a minisztériumi választ úgy értékelte, elismerték, hogy hat éven keresztül nem törődtek az orvoselvándorlással, hiszen a most indult béremelési programig nem tettek semmit az orvosok bérrendezése érdekében.

Hozzátette: a tárca azon állítása ellenére, hogy az egészségügy jól finanszírozott, minden évben 100-120 milliárd forintnyi hiány termelődik a területen.

Az ellenzéki képviselő elmondta, az államtitkár közlése szerint 2013 óta 12 milliárd forintot fordítottak a várólisták csökkentésére, azaz évente megyénként 150 millió forint jutott erre a célra.

"Mészáros Lőrinc ennek naponta majdnem a dupláját keresi, 274 millió forintot" - fogalmazott.

Szakács László Rétvári Bencének is azt javasolta, amit korábban Balog Zoltán miniszternek, hogy menjen el vele egy kórházba egy előre be nem jelentett időpontban, és nézzék meg az ottani körülményeket.

A politikus kapott kérdést arról, hogy sajtóhírek szerint három hónapos próbaidővel új munkaszerződés érkezett azokhoz a kórházigazgatókhoz, akiknek július végén lejárt a megbízatásuk. Szakács László szerint ezzel csak nő a bizonytalanság a kórházakban.

"Elfogadhatatlan, aljas és borzasztó", hogy a miniszter így "leckézteti" a kórházak vezetőit - közölte.

Kérdezték arról is, hogy a Magyar Nemzet szerint az MSZP fővárosi szervezete Kunhalmi Ágnes vezetésével megalakította a párt fővárosi választási bizottságát, miközben Botka László miniszterelnök-jelölt javaslatára Tóth József felelős a fővárosi választási felkészülésért.

Szakács László szerint "ebben nincsen annyi szenzáció", mivel minden egyes megyében, illetve a fővárosban is megalakulnak a kampány közeledtével ezek a testületek. Szerinte Kunhalmi Ágnes fővárosi pártelnök és Tóth József kiválóan fognak tudni együtt dolgozni.

| egészségügy, egészségpolitika
2017-08-06 22:43:27


data-full-width-responsive="true">