Tovább emelkedik jövőre az ápolási díj alapösszege

Jövő januártól az ápolási díj alapösszege ismét öt százalékkal emelkedik, és a szaktárca mérlegeli annak lehetőségét is, hogy miként lehetne további támogatást bizosítani az ápolók különösen nehéz helyzetben lévő csoportjai részére - írja a pénteki Magyar Hírlap Rétvári Bencére hivatkozva.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egy ellenzéki írásbeli kérdésre adott parlamenti válaszában tudatta egyúttal, hogy a hozzátartozóikat ápoló személyek erőfeszítésének elismerésére, nehéz élethelyzetük könnyítésére szolgáló eszközöket a kormány rendszeresen vizsgálja.

A vonatkozó jogszabály jelenleg az ápolási díj három típusát szabályozza, az ápolási szükséglet függvényében emelkedő összegű alap-, emelt és kiemelt összeget.

A súlyosan fogyatékos, fokozott ápolást igénylő hozzátartozóikat ápoló családtagok részére nyújtott emelt összegű ápolási díj összege 2014-től 38 350 forintról 44 250 forintra emelkedett, s bevezették a legsúlyosabb állapotú hozzátartozókat ápolók részére a kiemelt ápolási díjat, amelynek havi összege 2016-ban 53 100 forint volt.

Az idei évtől öt százalékkal nőtt az ápolási díj összege.

| egészségügy, egészségpolitika, ápolási díj
2017-08-19 12:00:19

Web Design & Development Prowebshop