MSZP: hatvanéves korban is el lehessen menni előrehozott öregségi nyugdíjba

Az MSZP előrehozott öregségi nyugdíj lehetőségének megteremtésére szólítja fel a kormányt és azt javasolja, hogy akár hatvanéves korban is el lehessen menni előrehozott öregségi nyugdíjba - közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön.

Korózs Lajos a pártja által szervezett, a nyugdíjasok helyzetéről tartott és részországgyűlésnek nevezett egri tanácskozás után sajtótájékoztatón elmondta, országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezik azt is: legyen újra rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíj, dolgozzanak ki egy új típusú szolgálati nyugdíjat.

Javaslataik között említette az öregségi nyugdíjminimum összegének a jelenlegi 28 500 forintról 50 ezer forintra emelését, valamint a nyugdíjak svájci indexálását. Utóbbival kapcsolatban közölte, a nyugdíjemelés ne csak az inflációt kövesse, vegyék figyelembe a nettó bérkiáramlást is.

Korózs Lajos közölte, arra szólítják fel a kormányt, dolgozza ki azt, hogyan lehet újból bevezetni a 13. havi nyugdíjat, illetve hogy törölje el a nyugdíj melletti munkavégzés tilalmát. Vissza kell állítani a járulékplafont - folytatta - , mert annak eltörlése lehetővé tette milliós nyugdíjak kifizetését.

Hozzátette: kérik azt is, hogy az időskorúak járadékát 50 százalékkal, a közgyógyellátás havi keretét szintén 50 százalékkal, az ápolási díj legkisebb összegét pedig 80 százalékkal emeljék meg.

Korózs Lajos az MSZP által tartott első részországgyűlést igazi nemzeti konzultációnak nevezte, amelyen közlése szerint több százan vettek részt.

Gőgös Zoltán elnökhelyettes szerint sokkal fontosabb a közvetlen kapcsolattartás a választókkal, mint egyes, ön- és polgárbecsapásnak számító parlamenti eszközök alkalmazása fél évvel a választások előtt.

| egészségügy, egészségpolitika, előrehozott öregségi nyugdíj
2017-10-12 18:49:21


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...