Nyolcmilliárd forintból alakít ki egynapos sebészeti ellátási részleget 18 intézmény

Európai uniós forrásból 8 milliárd forint keretösszeg felhasználásával alakíthatnak ki intézmények egynapos sebészeti ellátási részleget.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, 2010-hez képest megduplázódott az egynapos ellátások száma, de még elmaradunk a nyugat-európai trendektől.

Az államtitkár kifejtette, az egynapos eljárások eredményeként csökken a kórházi tartózkodás ideje, kevesebb komplikációval lehet számolni, gyorsabb gyógyulás várható és az intézmények számára költséghatékonyabb ez a beavatkozási forma.

A kormány számára az egynapos ellátás nem fiskális, hanem betegbiztonsági kérdés - emelte ki, hozzátéve, egy erős ország nincs erős gazdaság nélkül, erős gazdaság pedig nincs egészséges munkavállalók nélkül; mindenkinek érdeke, hogy a beteg minél előbb kikerüljön a kórházi környezetből és a családja körében gyógyulhasson.

Ónodi-Szűcs Zoltán kitért arra, eddig is rengeteget tettek ezen a területen, de az egynapos ellátási esetszámot mindenképpen szeretnék növelni, ehhez azonban fejlesztések kellenek.

Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, a rendelkezésre álló forrásból 18 intézmény 20 helyszínen alakít ki önálló, egynapos sebészeti ellátási részleget, a pályázat magában foglalja az infrastruktúrafejlesztést és a gép-, illetve műszerbeszerzést is.

Utalt arra, hogy a 24 órát meg nem haladó ellátást nyújtó részlegek működése külön betegúttervezést, önálló struktúrát és logisztikát igényel, de a rendelkezésre álló forrásból ezeket meg tudják valósítani az intézmények.

Hangsúlyozta, hogy az egynapos ellátási formát elkülönítve kell a fekvőbeteg-ellátástól működtetni. Hozzátette: míg 2010-ben 135 ezer ilyen beavatkozást végeztek, ez 2016-ra meghaladta a 250 ezret.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy idén januártól 10 százalékkal emelkedett az egynapos ellátás finanszírozása.

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a beteget a beavatkozást követő 24 órán belül haza tudják engedni, több feltételnek - kiváló aneszteziológia, megfelelő sebészeti technika és eszközök, gondos ápolás és finanszírozás - kell megfelelni.

Hozzátette: a rendelkezésre álló összegből 12 ezer - ehhez az ellátási formához tartozó - modern eszköz beszerzése is megtörténik.

Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke arról beszélt, hogy az egynapos sebészeti ellátás "nem a mostani kor szüleménye", már a század első éveiben is alkalmazták ezt az eljárást.

Hozzátette azt is, az egynapos sebészet nem beavatkozást, hanem ellátási formát, módszert jelent, és az esetek 90 százalékát el lehet végezni ebben az ellátási formában is.

Ma Magyarországon 283-féle beavatkozást lehet egynapos ellátásban végezni, így például sérv-, epe-, visszér- vagy szürkehályogműtétet, egyes nőgyógyászati beavatkozásokat, vagy bizonyos kézsebészeti műtéteket.

A szakember kiemelte, az egynapos ellátásokat mindenképpen külön kell kezelni a nagy műtéti és a sürgősségi beavatkozásoktól, és ez a fajta ellátás körültekintő szervezést, külön infrastruktúrát igényel.

| egészségügy, egészségpolitika, egynapos sebészeti ellátás
2017-11-15 21:30:43


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...