Ónodi-Szűcs: támogatást kapnak az alapellátó fogorvosok

Még az idén 7,6 milliárd forint támogatást kapnak az alapellátásban dolgozó fogorvosok, ez praxisonként hárommillió forint - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan bővülő forrásokkal lehetett számolni az egészségügyben, és ennek egyik nyertese az alapellátás, hiszen az elmúlt években csaknem 70 százalékkal több pénzt sikerült biztosítani ennek a szegmensnek.

Az államtitkár elismerte ugyanakkor, hogy a fogorvosok támogatása nem követte az alapellátás más szakmáiban dolgozók támogatási szintjét. Ezért döntött úgy a kormány, hogy erre az évre praxisonként hárommillió forintot támogatást ad az alapellátó fogorvosoknak - mondta.

A támogatást jövőre is szeretnék adni, abban kell megállapodni a szakmával, hogy ezt milyen formában juttassák el hozzájuk - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy korábban a fogorvosok nem részesülhettek letelepedési támogatásban, de 2017-től ezt a lehetőséget is megnyitották számukra. Eddig 41-en pályáztak és 39-en nyertek.

Ónodi-Szűcs Zoltán beszámolt arról is, hogy a szakmával történt egyeztetések után a fogorvosok rezidensként is pályázhatnak.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mostani eredmény egy másfél éve tartó, "nagyon kemény tárgyalás eredménye". A 2014 óta tartó alapellátási felzárkóztatásban mindig igény volt, hogy ez vonatkozzon a fogorvosokra is, ami 2016-ban meg is történt - ismertette. Hangsúlyozta, hogy ennek a támogatásnak rendszerszerűnek kell lennie.

Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke azt mondta, a legnagyobb feladat az volt, hogy megszüntessék azt a szakadékot, amely az alapellátás más szereplői és a fogorvosok között volt. Kifejtette, a fogászatok 85 százaléka vállalkozási formában tevékenykedik, a többiek közalkalmazotti státuszban, így ők a munkáltatótól kapják meg a támogatási összeget.

A praxisonként járó hárommillió forint szabadon felhasználható, azonban Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott, hogy a fogorvosok "ne feledkezzenek meg szakdolgozóikról".

| egészségügy, egészségpolitika, fogorvos, praxis
2017-12-01 00:55:54


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...