Egészségügyi szakemberek aggódnak a Trump-adminisztráció által tiltólistára tett szavak miatt

A Trump-adminisztrációt bíráló szakemberek szerint aggodalomra ad okot, hogy az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) 2019-es költségvetésével kapcsolatos dokumentumaiban megtiltották az olyan szavak és kifejezések használatát, mint a "tudományosan megalapozott" vagy a "magzat".

A The Washington Post pénteken számolt be arról, hogy a CDC munkatársai olyan utasítást kaptak a kormányzattól, amely szerint a közegészségügyi szervezet 2019-es költségvetési dokumentumaiban nem fordulhat elő a következő hét szó és kifejezés: magzat, transznemű, érzékeny, jogosultság, különbözőség, bizonyítékokon alapuló és tudományosan megalapozott.

Egy a CDC-ben dolgozó, magát megnevezni nem akaró forrás a Postnak azt is elmondta, hogy a CDC mellett az egészségügy és emberi erőforrások minisztériumához (HHS) tartozó más hivatalok is kaptak ilyen értelmű utasítást.

A tárca szóvivője, Matt Lloyd azonban visszautasította a Postban foglaltakat, mint mondta, helytelenül interpretálták azt a "párbeszédet", amely a költségvetés előkészítési folyamatában zajlik.

"A HHS továbbra is felhasználja az elérhető legjobb tudományos bizonyítékokat minden amerikai egészségi állapotának javítására. A HHS határozottan arra biztat, hogy a programok értékelésénél és a költségvetési döntéseknél alkalmazzák az eredményeket és bizonyítékokat" - fogalmazott a szóvivő.

A családtervezéssel foglalkozó, civil szervezetként működő női egészségügyi hivatal (PPFA) vezetője, Dana Singiser azonban szombaton azért bírálta a Trump kormányzatot, mert szerinte "megpróbálják radikálisan megváltoztatni a CDC fókuszát".

Singiser "elképzelhetetlenül veszélyesnek" nevezte, hogy megtiltják a CDC-nek, hogy olyan dolgokról beszéljen, amelyek alapvetőek az amerikai egészségügyben. Mint mondta: alapvető, hogy elismerjék a transzneműeket, kielégítsék egészségügyi szükségleteiket, és rámutatott, hogy "lehetetlen a zikavírus elleni küzdelem a nők és magzatok egészségének védelme, ha nem szabad a magzat szót használni".

Hozzátette: az olyan fertőzőbetegségek megelőzéséért folyó kutatásokhoz, mint az ebola, elengedhetetlen, hogy tudományról és bizonyítékokról essen szó.

Kama Harris demokrata szenátor nevetségesnek nevezte a tiltást.

A Tudomány Fejlődésének Amerikai Szövetsége nevében pedig a szervezet elnöke, Rush Holt fizikus fogalmazott meg egy Twitter-üzenetet: "A CDC számára a költségvetési dokumentumokban megtiltott szavak között szerepel a 'bizonyítékon alapuló' és a 'tudományosan megalapozott'. Itt egy szó, ami még megengedett: nevetséges."

A Bostoni Egyetem Közegészségügyi Karának dékánja, Sandro Galea szerint nem lehet félvállról venni ezt az ügyet, ugyanis "a szavak, amelyeket használunk, végül is meghatározzák, hogy mivel törődünk és mi kap prioritást". Ha az ember nem használhat olyan szavakat, mint a "transznemű" vagy a "különbözőség", az világosan megmutatja, hogy ezekre a dolgokra nem fordítunk figyelmet - fűzte hozzá.

| Donald Trump, Trump-adminisztráció, tiltólista, CDC, tudományosan megalapozott, magzat
2017-12-18 23:41:16
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop