Jobbik: meg kell változtatni a gyógyszertámogatási rendszert

A Jobbik a gyógyszertámogatási rendszer megváltoztatását szorgalmazza.

Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt országgyűlésiképviselő-jelöltje hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: míg 1989 előtt jelképes összegbe kerültek a gyógyszerek és nagyjából 1100 féle létezett, addig 1992 óta jelentősen megnőtt a készítmények száma és ára.

A lakosság 2012 óta többet költ gyógyszerre, mint az állam - mondta a politikus, aki szerint ez nem helyénvaló, mert az egészségügyi járulékokból telne nagyobb állami szerepvállalásra.

Megjegyezte azt is, hogy a kiváltott gyógyszerek fele népbetegség kezelésére szolgál. Kiemelte, hogy Magyarország a nemzetközi gyógyszerpiac 0,36 százalékát teszi ki, azaz arányosítva egy 24 millió fős ország gyógyszerfogyasztását adja.

Varga-Damm Andrea a KSH adataira hivatkozva ismertette: a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelmű emberek is 2,8 százalékot költenek gyógyszerekre, előbbiek évente 14 ezer, utóbbiak 59 ezer forintot. Értékelése szerint a különbség a tudatosságban van, az alacsonyabb jövedelműek pedig nem tudják megvásárolni az összes szükséges gyógyszert.

A Jobbik politikusa a gyógyszerfelírási szokások, a kereskedők és az orvosok kapcsolatának transzparenssé tételét sürgette, továbbá három csoportot határozott meg, amelyeket a jelenleginél fokozottabban kell támogatni. Ezek a legalacsonyabb jövedelmű családok, a krónikus betegek, valamint a beteg gyermeket nevelő családok - sorolta.

| egészségügy, egészségpolitika, gyógyszertámogatási rendszer
2018-01-17 10:39:16


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...