Scotland Yard: hetekig, hónapokig eltarthat a mérgezést okozó tárgy keresése

A Scotland Yard szerint akár hónapokig is eltarthat a Novicsok típusú idegméreg okozta újabb angliai mérgezéssel összefüggő "rendőrségi tevékenység".

A londoni rendőrség - amelynek országos hatáskörű terrorellenes ügyosztálya átvette a vizsgálat irányítását - legfrissebb tájékoztatásában közli azt is, hogy a nyomozásban a terrorelhárítási szolgálat "hozzávetőleg száz" detektívje vesz részt, és a vizsgálat elsődleges célja, hogy minél gyorsabban megtalálják a mérgezés forrását.

A Scotland Yard beszámolója szerint a nyomozók már több kulcsfontosságú tanúval beszéltek, és eddig térfigyelő kamerák több mint 1300 órányi felvételét nézték át.

A délnyugat-angliai Salisbury kórházában egy hete kezelnek válságos állapotban két brit állampolgárt, egy 44 éves, háromgyermekes nőt és egy 45 éves férfit, akik az eddigi vizsgálat alapján ugyanolyan Novicsok osztályú, még a Szovjetunió által kifejlesztett idegméreg-hatóanyagtól betegedtek meg, amilyentől négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lányát, Julija Szkripal is súlyos mérgezést szenvedett.

A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) Salisburyben élő volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, ugyanott, ahol a most megbetegedett két brit állampolgárt, Dawn Sturgesst és Charlie Rowleyt kezelik. Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, és hollétükről hivatalos forrásból azóta csak annyit lehet tudni, hogy mindketten "biztonságos helyen" tartózkodnak.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű Novicsok hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete a héten megállapította, hogy a két brit állampolgár megbetegedését is ugyanez a hatóanyag okozta.

Az újabb mérgezéses incidens vizsgálatának elsődleges célja annak kiderítése, hogy Dawn Sturgesst és Charlie Rowley miként kerülhetett érintkezésbe a Novicsok hatóanyaggal.

Vegyvédelmi és biztonsági szakértők egybehangzó álláspontja szerint teljesen valószínűtlen, hogy újabb célzott támadásról lenne szó, mivel semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a két brit állampolgárnak bármilyen kapcsolata lett volna Szkripalékkal. Az egyöntetű szakértői vélemény az, hogy a két brit, aki a Salisbury közelében fekvő Amesbury kisvárosban él, annak az idegméregnek a hátrahagyott maradékával kerülhetett valahogy érintkezésbe, amellyel Szergej Szkripalt és lányát márciusban megmérgezték.

A Scotland Yard a héten közölte: a hatóságok az eddigi vizsgálatok adataiból most már tudják, hogy a két brit "egy szennyezett tárggyal" került érintkezésbe, és így jutott szervezetükbe az idegméreg. A rendőrség nem fedte fel e tárgy mibenlétét, csak annyit közölt, hogy a betegektől vett minták elemzésének eredményéből jutott erre a következtetésre.

A térfigyelő kamerák felvételeiből a rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint az már egyértelműen kiderült, hogy a pár múlt pénteken, a mérgezéses tünetek jelentkezése előtt egy nappal Salisburyben járt, ahonnan késő este tért vissza Amesburybe.

A hatóságok Salisburyben és Amesburyben minden olyan helyszínt kordonnal vettek körül, ahol Dawn Sturgess és Charlie Rowley múlt pénteken és múlt szombaton megfordult, és ezeken a helyeken vegyvédelmi öltözetet viselő szakértők kutatnak a mérgezés forrása után.

| Szkripal-ügy, idegméreg, angliai mérgezés
2018-07-08 18:03:54
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop