Az egészségügyi dolgozók hiánya miatt veszélyben a világ

A WHO, az Egyesült Nemzetek egészségügyi szervezetének jelentése szerint az orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók hiánya világszerte akadályozza az AIDS és egyéb végzetes betegségek elleni harcot, valamint a természeti csapások utóhatásaival szemben is védtelenné teszi az egész világot.

WHO, orvoshiány, Afrika | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Sürgősen szükség lenne orvosokra és ápolókra a világ 57, leginkább sújtott országában, hogy be lehessen oltani a gyermekeket a betegségek ellen, valamint kezelni lehessen az AIDS/HIV, a malária és a tuberkulózis áldozatait.

Világszerte mintegy 4,3 millió egészségügyi dolgozó hiányzik, áll a jelentésben, hozzátéve, hogy a legsúlyosabb a helyzet Dél- és Kelet-Ázsiában, valamint Afrika Szaharától délre eső területein.

A legszegényebb országokban a várható élettartam a gazdag országokban prognosztizáltnak a felére esett, olvasható a WHO-nyilatkozatban. Ugyanakkor új kihívásokkal is szembe kell nézni, mert gazdagot, szegényt egyaránt sújthat korunk két új fertőző betegsége, a SARS és a madárinfluenza. A váratlan katasztrófák rövid idő alatt túlterhelhetik a helyi és országos egészségügyi rendszereket, amelyek már így is súlyos pénzhiánnyal küszködnek.

Súlyosbítja a helyzetet az agyelszívás jelensége is, a gazdag országok épp a legszegényebbektől vonzzák el az orvosokat és ápolókat. Minden négy, Afrikában képzett orvos közül egy a 30 iparosított OECD-országban dolgozik. Ez a tendencia még erősödni is fog, mivel ezekben az iparilag fejlett országokban egyre több lesz az idős ember, akiknek hosszú távú, krónikus gondozásra van szükségük.

Az egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáféréssel sok megelőzhető lenne abból az évenkénti 10 millió halálesetből, amely a fertőző betegségek, és a terhességi valamint szülési szövődmények miatt következik be.

Associated Press
| WHO, orvoshiány, Afrika
2006-04-09 20:45:54
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop