A COVID-19 járvány eredetét vizsgálják

A kínai Wuhani Virológiai Intézet (WIV) három kutatója 2019 novemberében, egy hónappal azelőtt, hogy Kína jelentette volna a COVID-19 első eseteit, kórházi ellátást igényelt - jelentette vasárnap a Wall Street Journal egy amerikai hírszerzési jelentésre hivatkozva.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Az újság szerint a korábban nyilvánosságra nem hozott jelentés - amely friss részleteket tartalmaz az érintett kutatók számáról, betegségük időzítéséről és kórházi látogatásairól - súlyt adhat annak a felhívásnak, hogy szélesebb körű vizsgálatot folytassanak arról, hogy a COVID-19 vírus ki tudott-e szökni a laboratóriumból.

A Wall Street Journal szerint a hírszerzésben jártas jelenlegi és volt tisztviselők számos véleményt fogalmaztak meg a jelentés bizonyítékairól, egy meg nem nevezett személy szerint "további vizsgálatra van szükség".

A COVID-19 első eseteiről 2019 decemberének végén számoltak be a közép-kínai Wuhan városában, ahol a koronavírus kutatásra szakosodott laboratórium található.

Kínai tudósok és tisztviselők következetesen elutasították a laboratóriumi szivárgás feltevését, mondván, hogy a SARS-CoV-2 más régiókban keringhetett volna, mielőtt elérte Wuhant, és akár importált fagyasztott élelmiszerek behozatala vagy vadon élő állatok kereskedelme révén egy másik országból is bejuthatott Kínába.

Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn azt mondta, hogy "teljesen valótlan", hogy a WIV három alkalmazottja megbetegedett volna.

A Wall Street Journal jelentése az Egészségügyi Világszervezet döntéshozó testület ülésénekének előestéjén jelent meg, amelyen várhatóan megvitatják a COVID-19 eredetével kapcsolatos vizsgálat következő szakaszát.

A WHO szóvivője, Tarik Jasarevic a jelentéssel kapcsolatban e-mailben azt írta, hogy a szervezet műszaki csoportjai most döntenek a következő lépésekről. Szerinte további tanulmányokra van szükség az állatpiacok szerepéről, valamint a laboratóriumi szivárgás hipotéziséről.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője nem kommentálta a jelentést, de elmondta, hogy a Biden-adminisztráció továbbra is "komoly kérdéseket vet fel a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban.

Elmondta, hogy az amerikai kormány a WHO-val és más tagállamokkal együttműködve támogatta a járvány eredetének szakértők általi értékelését, "amely mentes a beavatkozástól és a politizálástól".

"Nem fogunk olyan kijelentéseket tenni, amelyek eleve befolyásolják a WHO által a SARS-CoV-2 forrását vizsgáló tanulmányt, de egyértelmű,  hogy a megbízható és műszakilag hiteles elméleteket a nemzetközi szakértőknek alaposan ki kell értékelniük" - mondta.

A WHO és Kína által március végén közzétett, a COVID-19 eredetéről szóló közös tanulmány szerint "rendkívül valószínűtlen" a laboratóriumi eredet. Kínát azzal vádolták, hogy nem közölte a korai COVID-19 esetekre vonatkozó nyers adatokat a WHO csapatával, és az Egyesült Államok, az Európai Unió és más nyugati országok felszólították Pekinget, hogy adjon "teljes hozzáférést" független szakértőknek. 

A Trump-közigazgatás vége közelében kiadott külügyminisztériumi tájékoztató szerint "az amerikai kormánynak oka van feltételezni, hogy a WIV-en belül számos kutató 2019 őszén, a járvány első azonosított esete előtt megbetegedett " Nem írták meg, hogy hány kutató lett beteg.

| koronavírus, COVID-19 járvány, Wuhan, laboratórium
2021-05-24 14:45:40
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop