A digitális oltási igazolványról

Még nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni -nyilatkozott Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a tagállami kormány-, illetve államfőkből álló Európai Tanács videokonferenciája után.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

 Egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában. Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, "de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak" -mondta.

 Minden tagország egyetértett abban is, hogy szükség van digitális oltási igazolványra.

Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek. Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni az EU-n belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba.

Mindez egyáltalán nem azt jelenti, hogy csak az utazhat, akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban "semmiféle politikai döntés nincs még".

Az alacsony átoltottsági arány miatt mindez egyelőre "nem is téma, de elő kell készíteni". A fejlesztés három hónapot vehet igénybe - ismertette Angela Merkel.

| koronavírus járvány, COVID-19, oltási igazolvány
2021-02-26 11:01:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop