A jó szellőzés kulcsfontosságú a tömegrendezvényeknél

A maszkviselés, a távolságtartás és a résztvevők számának korlátozása mellett a jó szellőzés is kulcsfontosságú a koronavíus járvány idején tartott tömegrendezvényeknél. A nyári vizsgálat elemzésének következtetéseit csütörtökön mutatták be a Hallei Orvosi Egyetem kutatói.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A Restart-19 nevű vizsgálat eredményei rámutatnak annak fontosságára, hogy zárt térben tartott rendezvények esetén a látogatók számát az aktuális fertőzési esetszámokhoz igazítsák.

A zárt térben tartott rendezvények alapfeltétele a jó szellőztetőrendszer, amely a terem levegőjét rendszeresen friss levegővel cseréli. Ez a fertőzésveszély szempontjából az egyik döntő tényező - mondta Stefan Moritz, a vizsgálat vezetője.

A szakértők számításai szerint rossz szellőzés esetén a fertőzés kockázata 70 százalékkal emelkedik.

Szintén elengedhetetlen a szigorú higiéniai szabályok betartása, a távolságtartás és a maszkviselés a rendezvény teljes ideje alatt. A kutatók szerint csak ültetett eseményeket szabad szervezni a járvány idején, hogy el lehessen kerülni az álló koncertek alatt előforduló, ellenőrizetlen érintkezéseket, és fontos, hogy több be- és kijárat álljon a nézők rendelkezésére.

A tudósok vizsgálatuk során különböző forgatókönyveket szimuláltak 4, 8, és 17 ezer nézővel. Számítógéppel mérték fel a légáramlás, a levegőben terjedő aeroszolok hatását.

A kutatás alapját egy augusztusi koncertkísérlet adta a lipcsei koncertarénában. A német nyelvterület egyik legnagyobb popsztárja, Tim Bendzko három minikoncertet adott 1400 önkéntes néző előtt, miközben a szakértők hatalmas adatmennyiségre tettek szert.

Az első koncertet a járvány előtti szabályok szerint bonyolították le a kapunyitástól az utolsóként távozó vendégeket szállító villamos elindulásáig. A második koncerten a résztvevőknek egy olyan fertőzésvédelmi szabályrendszert kellett követniük, amelyet a korábbi hónapokban megszokott járványlassító megoldások alapján dolgoztak ki koncertre optimalizálva. A harmadik minikoncertet szigorúbb szabályokkal tartották meg, így például kikötötték, hogy a nézőknek legalább másfél méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

A résztvevők - akik csak negatív koronavírus-teszttel és testhőmérséklet-mérés után léphettek be a sportcsarnokba - jeladó készüléket viseltek, hogy a kutatók rekonstruálhassák mozgásukat. Fluoreszkáló kézfertőtlenítőt is kaptak, hogy azonosíthatók legyenek a felületek, amelyeket megérintettek.

A Restart-19 kutatási projekt a Hallei Egyetemi Kórház, Szászország és Szász-Anhalt tartományi kormánya 990 ezer eurós (345 millió forint) támogatásával valósult meg.


| koronavírus, COVID-19, megelőzés, szellőzés
2020-10-30 11:38:27
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop