A keddi Pintér Sándorral történt megbeszélésről

A megbeszélés kezdetén Kincses dr. átadta a MOK véleményét a törvényről. Kiemelte a kritikus pontokat, és a miniszter felírta magának, hogy a kirendelés és a másodállás tekintetében kompromisszumos változtatásra kell jutniuk. Megígérte, hogy megvizsgálja a kért pontokat és keresnek megoldást.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

A találkozón a miniszter úr három témát vetett fel. 

Elsőnek az alapellátás kérdését, itt a praxisközösségek járásonkénti létrehozását jelölte meg célnak. Kincses Gyula elmondta a MOK ismert álláspontját, hogy a jövedelememelkedést minden háziorvosnak el kell érnie, és a közösségi megoldások (praxisközösség, csoportpraxis) jó irány, de ez kötelező részvétellel megoldhatatlan. 

A megbeszélés az alapellátási munkacsoport vezetőjével, Soós Zoltánnal és a fogászatot is reprezentáló alelnökkel, Nagy Ákossal fog folytatódni. 

Második téma a köz- és magánszféra együttműködését érintette. Itt a miniszter úr vár a MOK-tól egy anyagot, amely két csoportban vizsgálja a problémát: 

Mi lesz a helyzete azoknak a magánszolgáltatóknak, melyek nagy tömegben nyújtanak közszolgáltatást (Fresenius, Affidea, Synlab, stb.) és hogyan szabályozható a betegek és az orvosok mozgása a köz- és a magánellátás között? 

A harmadik téma a kórházvezetéssel kapcsolatos volt, ahol Pintér Sándor jelezte, hogy a MOK a kórházban dolgozó orvosok, és nem a kórházi vezetők érdekeit képviseli, itt a Kórházszövetség a releváns partner. 

Kérdésként az merült fel, hogy milyen végzettséggel kell rendelkezni egy kórház főigazgatójának, azaz feltétel-e az orvosi diploma. A másik kérdés az volt, hogy egy kórházigazgató végezhet-e az általa igazgatott kórházban gyógyító munkát. 


| orvosok jogállása, áthelyezés
2020-10-22 12:25:18
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop