A kórházszövetség a mozgóbérek és a műszaki, gazdasági dolgozók bérének rendezését szorgalmazza

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) kiáll az egészségügy területén elkezdett béremelés és az ösztöndíj-programok folytatása mellett, de fontosnak tartja a mozgóbérek, valamint a gazdasági és műszaki területen dolgozók bérének mielőbbi rendezését - olvasható a szövetség állásfoglalásában, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Az MKSZ 26., siófoki kongresszusának nyitónapján kiadott dokumentumban a szövetség tíz pontban foglalta össze üzenetét a kórházak, az egészségügyben dolgozók és a döntéshozók felé.

A szövetség egyebek között szükségesnek látja az egészségügyi életpályamodell kidolgozását, az egészségügyi dolgozókat érő atrocitások visszaszorítását, valamint úgy véli, hogy a kórházak méltányos finanszírozásához elengedhetetlen a díjtételek emelése, az átfogó súlyszámrevízió és a feladatarányos finanszírozási keretek kialakítása.

Mint írják, az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése további források bevonásával képzelhető el, átfogó energiaracionalizálási programmal, a központi régió intézményeinek felzárkóztatásával és az amortizáció rendszerszerű pótlásával. Meggyőződésük továbbá, hogy a kórházak többletbevételhez juthatnak piaci alapon is, ezért fontosnak tartják a térítés ellenében végzett egészségügyi szolgáltatások bevezetésének lehetőségét az állami fenntartású intézményekben, a fizetős betegek ellátásának elkülönítésével a hazai biztosított betegekétől.

A Magyar Kórházszövetség szorgalmazza a szerkezetátalakítás, a kapacitásszabályzás és betegút-menedzsment térségi ellátásra épülő rendszerének továbbfejlesztését a megkezdett irányban a lakosság közeli járóbeteg-, rehabilitációs és krónikus ellátások erősítésével.

Kifejtették, a szövetség elkötelezett a betegközpontú ellátás mellett, ezért támogatja a minőségügyi akkreditációs rendszer bevezetését, a betegbiztonság javítására irányuló programok működtetését, a betegek várakozási idejének csökkentését a meglévő erőforrások mellett is az ellátási folyamatok jobb szervezésével, valamint támogatja és segíti a megkezdett népegészségügyi intézkedések megvalósulását.

A kórházszövetség megkerülhetetlennek tartja az egészségügyi ellátókat összekötő biztonságos informatikai rendszer működtetését, amelynek eredményeként tiszta, átlátható betegutak jöhetnek létre, csökkentve az adminisztrációs terheket - olvasható a dokumentumban.

| kórházszövetség, mozgóbér, bér, egészségügy
2014-04-02 20:05:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop