A kormány korlátozni akarja a Magyar Orvosi Kamara jogait UPDATE

A szokatlan időpontban, szombaton 13 órakor tartott kormányinfón Gulyás Gergely azzal vádolta meg a Magyar Orvosi Kamarát, hogy nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget, amit a kamarának azonnal be kell fejeznie, véleménye elfogadhatatlan. UPDATE!!! A képen látható kivégzés megtörtént.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: Wikimedia

A Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége azzal reagált az elhangzottakra, hogy a nyomásgyakorló akcióban minden kolléga önkéntesen vesz részt. A Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására. A Kamara elfogadja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.

Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a nyomásgyakorló akció eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása. 

És máris itt a válasz: módosítaná az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényt a BM

A kormány nevében törvényjavaslatot terjesztett elő a Belügyminisztérium (BM) az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló és az egészségügyről szóló törvény módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől.

Azt írják: a Magyar Orvosi Kamara hatalmával visszaélve - nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan, egyetlen szándékozó orvost sem fenyegethet a kamarából való kizárással.

Úgy fogalmaztak: a kamara "visszaélésszerű magatartása" veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen. A Kamara egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait. 

A törvényjavaslat célja a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetése, valamint a folyamatban lévő etikai eljárásoknak az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezése - tudatták.

"A Belügyminisztérium a betegek érdekeit tekinti elsődlegesnek, az új ügyeleti rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges valamennyi feltételt biztosítja" - írták.


Update. A február 27-én tartutt sajtótájékoztató itt láthatja https://www.youtube.com/watch?v=tNzDvwroDPM

| egészségügyi törvény mődosítása, kamarai tagság, BM, MOK
2023-02-28 17:23:52
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop