Hirdetés

A kormány magára hagyta a háziorvosokat és az önkormányzatokat

A háziorvosok és az önkormányzatok kormányzati segítség nélkül magukra maradtak a koronavírus-járványban - állapították meg az ellenzéki képviselők pénteken az ellenzéki pártok által létrehozott Covid 2021 vizsgálóbizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón.

koronavírus, COVID-19 járvány, ellenzék |

InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, a tanácskozás vezetője elmondta, háziorvosokat és polgármestereket - Karácsony Gergely főpolgármestert, Nemény András Szombathely és Nyirati Klára Baja polgármesterét - hallgatták meg a koronavírus-járvány alatt tapasztalt nehézségeikről.

A kormány nem tekinti partnernek sem a háziorvosokat, sem a polgármestereket - közölte az ellenzéki politikus összegezve a bizottság ülésén elhangzottakat. Kiemelte a háziorvosok leterheltségét, a praxisközösségbe erőltetésüket, ami miatt szerinte akár össze is omolhat a háziorvosi rendszer.

Kunhalmi Ágnes beszélt arról is, hogy az önkormányzatok sokkal jobban felkészültek a járvány második hullámára, és mindent megtesznek azért, hogy a kormányzati megszorító intézkedéseket ne érezzék meg a lakosok.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselője úgy fogalmazott, nem elég, hogy a kormány tehetetlen, de még gonosz is, nem akar segíteni a háziorvosoknak és az önkormányzatoknak. Ezt bizonyítja, hogy még azok sem ismerik az oltási tervet, akik a vakcinákat beadják. Követelte az oltási terv nyilvánosságra hozatalát. A partnerség teljes hiánya, a segítségnyújtás teljes kiveszése ott mutatkozik meg a leginkább, hogy Orbán Viktor nem hajlandó konzultálni a magyar településekkel arról, mire és hogyan fogja elkölteni az európai helyreállítási alap milliárdjait - értékelt, jelezve: az ügyet az EP elé viszi.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint kapkodás, amatőrizmus jellemzi a kormány járványellenes intézkedéseit és ehhez képest üdítő az a professzionalizmus, az az előrelátás, az a tény- és adatalapú kormányzás, amivel a helyi önkormányzati vezetők kezelték a válsághelyzetet. Magyarországnak ma nincs felelős kormánya, vannak viszont felelősségtudatos önkormányzati vezetői - mondta. Hozzátette: Karácsony Gergely felajánlotta, hogy ha a kormány lekéri az EU által biztosított, de a kormány által nem igényelt több mint másfél millió Moderna-vakcinát, akkor Budapest beoltja lakosait azzal.

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője azt mondta, szürreális év van az ország mögött, hiszen "Kásler Miklós szerint a járványt Mátyás király csontjainak összerakásával tudjuk túlélni". A "pánikkormány gyenge és gyáva miniszterelnöke" naponta félmilliárd forintot költ a saját hobbijára, a sportra - mondta. Hozzátette: a leköthető, az uniós gyógyszerügynökség által bevizsgált, biztonságos nyugati vakcinák felét nem hívja le a kormány, helyette bevizsgálatlan, "innen, onnan összeszedett, talán hamisított keleti vakcinákkal" próbálja a magyar lakosságot beoltani. Azt mondta, a kormány megérett a bukásra.

Lukács László György, a Jobbik alelnöke arról beszélt, hogy a háziorvosok magukra maradtak, miközben egyre növekszik rajtuk a teher, nekik kell a vállukon vinni a járvány kezelését, közben fenyegetésként élik meg a praxisközösségek létrehozását. Magára hagyta az egészségügyi alapellátást a kormány - összegzett. Elmondta, nemcsak Budapesten, hanem minden településen probléma volt, hogy nem jutottak megfelelő információkhoz. A problémák közé sorolta azt is, hogy a kormány nem értette meg időben, miért van szükség arra, hogy teszteljék a kórházakból az idősotthonokba visszakerülőket. Kifogásolta, hogy nem alakította ki a kormány a megfelelő tesztkapacitást sem.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzati szervek nem tekintik partnernek sem az önkormányzatokat, sem a háziorvosokat. A senki által nem ismert oltási terv megvalósítása súlyosan akadályozza a védekezést - mondta, utalva arra, hogy a háziorvosok helyzetét még egy átalakítással is nehezítik, a kormány erőből próbál kikényszeríteni döntéseket.

Szóvá tette, hogy a kabinet megpróbálja ellehetetleníteni az ellenzéki vezetésű településeket. A járványkezelés címén meghozott döntések sokszor semmi más célt nem szolgáltak, minthogy forrást vonjanak el az önkormányzatoktól, megnehezítsék a működésüket - mondta. Szerinte az önkormányzatok és a háziorvosok is együtt akarnak működni a kormánnyal, amelynek egy kis alázatra lenne szüksége.

A vizsgálóbizottság jövő pénteken folytatja munkáját.

koronavírus, COVID-19 járvány, ellenzék

2021-02-27 11:30:30

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop