A kormány nem szerzett be elég influenza elleni védőoltást

A DK egészségügyi szakpolitikusa, Komáromi Zoltán szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta: amikor a miniszterelnök bejelentette, hogy valamennyi magyar állampolgár térítésmentesen hozzájuthat az influenza elleni védőoltáshoz, tisztában kellett lennie azzal, hogy a vakcina idei gyártása már befejeződött Magyarországon.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A vakcina gyártását általában júliusban vagy augusztus elején fejezik be, utána már csak az oltóanyag kiszerelése, engedélyeztetése és az egyéb papírmunkák vannak hátra.

Ha a kormány komolyan gondolta volna, hogy valamennyi magyar térítésmentesen hozzájuthat a védőoltáshoz, akkor ez ügyben még márciusban, áprilisban intézkednie kellett volna - jelentette ki Komáromi Zoltán.

A kabinet rengeteg konfliktust okozott a háziorvosoknak azzal, hogy "gyakorlatilag felvásárolta" az itthon még elérhető százezer ampulla négykomponensű oltást, és "olyan kommunikációba fogott, hogy ez a védőoltás mintha jobb lenne a háromkomponensűnél".

Emiatt a háziorvosoknak kell elmagyarázniuk a pácienseiknek, hogy mindkét oltóanyag ugyanolyan hatékony, a különbséget az jelenti, hogy a másfél és három év közötti gyermekeket csak a négykomponensűvel lehet beoltani.

Az, hogy mindenki számára ingyenessé tették a védőoltást, a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a háziorvosoknak kell "balanszírozni", hogy a valóban betegek megkapják a vakcinát, miközben nem küldhetik el a fiatalabb és egészségesebb embereket sem. Amikor december elején a koronavírus mellett az influenza is elkezd majd terjedni, akkor rengeteg influenzást is el kell látni a kórházakban.

Komáromi Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy egy influenzával kombinált koronavírus-fertőzés sokkal veszélyesebb mindenki számára.| influenza járvány, védőoltás
2020-10-29 09:11:03
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop