A MOk álláspontja az eü. jogviszonyról, a járványkezelésről

“A kormány azt kommunikálta, hogy a törvény és a végrehajtási rendeletek kidolgozásába bevonta és bevonja a kamarát. Az előbbit kénytelenek vagyunk cáfolni. Azért, hogy az utóbbi a valóságnak megfeleljen, sürgősen valódi egyeztetésekre van szükség” – írta Pintér Sándor belügyminiszternek küldött levelében Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Kincses emlékezteti arra a minisztert, hogy felmérésük szerint az orvostársadalom jelentős része elhibázottnak tartja az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos kormányzati elképzeléseket és kommunikációt.

A MOK elnöke azt írja, tudomásuk szerint a rendeletek nem kidolgozás alatt állnak, hanem gyakorlatilag már készen vannak. 

Ezért arra kérik Pintért, hogy „e hét végéig írja meg az egyeztetések menetét, ahol érdemben járulhatunk hozzá a törvény módosításához és a rendeletek kidolgozásához”. 

A törvény hatályba lépésének közeli időpontja már így is alig teszi lehetővé az érdemi konzultációt. Emellett a háziorvosi és fogorvosi alapellátást illetően is nagy fokú a bizonytalanság, „a kollégák nem tudják, hogy milyen jövő vár rájuk. A Kamara az eddigieket nem tekinti korrekt partneri együttműködésnek" - írják.

“A koronavírus-járvány súlyosbodik és további drámai terjedése várható. A kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma egyre nő, a Covid-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el.

A kormány intézkedései váratnak magukra. Olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti. Felszólítják a kormányt, hogy ebben a kritikus helyzetben a magyar egészségügy dolgozóinak nagyfokú elégedetlenségét kiváltó törvényt korrigálja, az orvosi- és szakdolgozói kamarák érdemi bevonásával hozza meg az új jogszabályokat, ezzel segítse, hogy az orvosok és az ápolók a betegekre tudjanak koncentrálni" - zárul a levél.

A MOK annak ellenére fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy az egészségügy nem hozzá, hanem Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez tartozik.

Igaz, az Emmi úgy reagált a MOK felmérése, mely szerint az orvosok 77 százaléka nem írná alá jelen állapotában az új jogviszonyról szóló szerződést, hogy nem tartanak attól, hogy az orvosok tömegesen hagynák el a pályát, és „az orvostársadalom egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt”.

| eü. jogviszony, MOK, Kincses, Pintér
2020-10-31 13:35:52
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop