A MOK körlevelet küldött az orvosoknak az új törvénnyel kapcsolatban.

A parlament olyan törvénymódosítás elfogadása előtt áll, ami véleményünk szerint súlyosan veszélyezteti a betegbiztonságot, valamint a magyar orvosokra akarja ráterhelni az egészségügyi rendszer továbbra is kijavítatlan hibáit- áll a levélben.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Getty Images

Azt írják, hogy a törvénnyel a kormány felrúgja az orvosoknak a miniszterelnökkel megkötött megállapodását és a munkakörülmények megváltoztatásával durván beavatkozik az orvosok magánéletébe is.  

Ez a törvény alkalmas lesz arra, hogy miközben az Ön fizetését 20%-kal csökkenti, a munkáltató tetszés szerint (pl. az elégedetlenségüket jelző kollégákat) akár 3 órás ingázási távolságra száműzheti, hiszen az Ön munkahelye egy bő hónap múlva már az egész megyére fog kiterjedni.

A változások várhatóan az alapellátás orvosait is súlyosan érintik: a negatív béreltérítés mellett nem kapnak kompenzációt a növekő rezsiszámlákra, és a mentők vezénylik majd Önöket kötelező ügyeletbe. 

A fő problémákat orvosolni akaró módosító indítványainkat a kormánytöbbség nem támogatta.

Magyar Orvosi Kamara Alapszabályának 33./ ec) pontja szerint, abban az esetben, ha a lakosság egészségi állapotát veszélyeztető, vagy az orvoskar érdekeit súlyosan sértő helyzet a MOK egységes fellépését teszi szükségessé, az elnökség javaslatára rendkívüli küldöttgyűlés hívandó össze, ahol megfelelő ellenlépésekről dönthetünk, írják. Honlapukon egy felmérési űrlapot helyezett el, a további lépéseket illetően.

| egészségügyi törvény, MOK
2022-12-02 11:30:19
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop