A német kormány beszáll a vakcina fejlesztésbe

Részesedést vásárol a német szövetségi kormány a CureVac nevű biotechnológiai cégben, amely az elsők között kezdett hozzá az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltás kifejlesztéséhez

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A gazdasági minisztérium hétfői közleménye szerint 300 millió euróval (105 milliárd forint) szállnak be a vállalkozásba. Az állami fejlesztési bank (KfW) 23 százalékos részesedést szerez a tőkejuttatás fejében.

A befektetés célja, hogy az "ígéretes vállalkozás" felgyorsíthassa fejlesztéseit és teljes mértékben kihasználhassa a technológiájában rejlő lehetőségeket. A CureVac közölte, hogy a társaság a tőkeemeléssel megvalósuló tulajdonszerzés után is az államtól függetlenül végzi tevékenységét. A szövetségi kormány semmilyen befolyást nem gyakorol az üzletpolitikai döntésekre - hangsúlyozták.

Kiemelték: ez az első alkalom Németországban, hogy az állam beszáll egy biotechnológiai cégbe, az ügyletről az egész ágazat számára "iránymutató" megállapodást kötöttek.

A részvénytársaság fő tulajdonosa, Dietmar Hopp - a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP egyik alapítója - aláhúzta: igen örvendetes, hogy az állam elismeri a biotechnológia jelentőségét és támogatja a "kulcsfontosságú iparágat".

A CureVac 2000 óta működik, egy kutatói munkacsoport alapította a tübingeni egyetemen. Eredeti szakterülete a daganatos betegségek gyógyítása géntechnológiai megoldásokkal.

A vállalat az év elején vágott bele a SARS-CoV-2 elleni vakcina fejlesztésébe a járványok megelőzését szolgáló innovációk támogatására a többi között a német, a kanadai és a japán kormány, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány összefogásával alakított nemzetközi koalíció (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI) finanszírozásával. A fejlesztést az Európai Bizottság is támogatja 80 millió euróval.

Sajtójelentések szerint Donald Trump amerikai elnök március elején a cég néhány nappal később távozó vezetőjével folytatott megbeszélésén igyekezett kizárólag országa számára biztosítani a fejlesztés eredményét.

A társaság március közepén kiadott állásfoglalásában leszögezte, hogy az egész világ rendelkezésére bocsátják a vakcinát, ha sikerül kifejleszteni, Dietmar Hopp pedig egy interjúban leszögezte: elképzelhetetlen számára, hogy csak az Egyesült Államokban használhassák munkájuk eredményét. 

Áprilisban közölték, hogy az oltóanyag kifejlesztése a tervek szerint halad, így már júniusban, legkésőbb pedig júliusban elkezdhetik a klinikai teszteket a tübingeni egyetemi klinikán. Először nagyjából 100 emberen vizsgálják majd a vakcina hatását. Ez a szakasz az adatok elemzésével együtt néhány hétig tart, és ha kedvezőek az eredmények, továbbléphetnek a következő fázisba, amelyben több ezer kísérleti alany bevonásával folytatják az oltóanyag tesztjét.| CureVac, német kormány
2020-06-16 11:25:30
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop