A németek több mint egyharmada nem bízik az AstraZeneca-féle oltásban

A német lakosság több mint egyharmada nem adatná be magának az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca védőoltást egy felmérés szerint.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A német lakosság 34,8 százaléka mindenképpen kihagyná az AstraZeneca-vakcinát, és a járvány ellenére inkább kivárná, hogy lehetősége legyen egy másik védőoltás megkapására.

Németországban csak 18 és 64 év közöttiek kaphatják meg. A kormány és az állandó oltási bizottság (STIKO) - egy független szakértőket összefogó kormányzati tanácsadó testület - hangsúlyozza, hogy ennek csupán az az oka, hogy nincs elég adat a korlátozás nélküli használathoz, és a vakcina hatásos és biztonságos, mégis kialakult a bizalmatlanság.

A tartózkodás a SARS-CoV-2 ellen használható három oltóanyag közül csak az AstraZeneca termékével szemben jellemző. Ezt mutatja, hogy míg a BioNTech/Pfizer- és a Moderna-vakcinából érkező szállítmányok az oltási tervnek megfelelően elfogynak, az AstraZeneca oltóanyagából mintegy 650 ezer adag áll a raktárakban, főleg azért, mert sokan nem mennek el beadatni az oltást, amikor megtudják, hogy a legkevésbé népszerű oltóanyagból kapnak.

A német sajtóban elterjedt jellemzés szerint "imidzsprobléma" alakult ki. Ez az életkori korlátozás miatti fenntartások mellett arra vezethető vissza, hogy a BioNTech/Pfizer- és a Moderna-vakcinához képest az AstraZeneca oltásának hatásossága alacsony, és kétséges, hogy mennyire véd a vírus új mutációitól. Tovább erősítették a fenntartásokat a heves oltási reakciókról szóló beszámolók is.

Kormányzati illetékesek és szakemberek igyekeznek megfordítani a lakossági bizalmatlanság trendjét. "Szívesen beoltatnám magam az AstraZeneca-vakcinával azonnal, ha sorra kerülnék" - nyilatkozott például Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter szerdán. 

A Német Immunológiai Társaság (DGfI) főtitkára, Carsten Watzl egy csütörtöki lapinterjúban pedig azt javasolta, hogy vezessenek be egy új eljárási rendet: aki megkapja a két adagból álló AstraZeneca-oltást, néhány hónap múlva kap még egy adagot a úgynevezett hírvivő ribonukleinsav (mRNS) használatán alapuló BioNTech/Pfizer-, vagy Moderna-vakcinából. Legkésőbb a negyedik negyedévtől lesz elég oltóanyag minden engedélyezett fajtából, így nincs akadálya a terv megvalósításának.

Németországban csütörtökig 2 991 792 ember, a lakosság 3,6 százaléka kapott legalább egy adag oltást a SARS-CoV-2 ellen, nagyjából 50 százalékuk, 1 580 628 ember már mindkét adagot megkapta.

| koronavírus járvány, COVID-19, AstraZeneca(Oxfordi, Németország, közvéleménykutatás
2021-02-19 11:35:21
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop