A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogatására a magyar embereknek a legnagyobb szüksége lenne.

| MTI Hírek15
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján a Tanú című filmet felidézve úgy értékelt: a jövő évi költségvetés egy "narancsnak álcázott citrom, nem más, mint egy átverés".

Szerinte a kormány sportlétesítményekre, a Paks 2 beruházásra és propagandára költi a pénzt, de azokra területekre - oktatásra, egészségügyre, klímavédelemre és a szegények felzárkóztatására - amelyek támogatására a magyar embereknek a legnagyobb szüksége van, nem jut pénz.

Szabó Tímea a büdzsé "első nagy átverésének" az egy százalékos hiánycélt nevezte, mert szerinte valójában 1,5 százaléknyi hiányt a családokra terhelnek, többek között a babaváró hitellel.

Szintén átverésnek nevezte a pénzügyminiszter által kommunikált egészségügyre jutó plusz forrásokat, mert a Párbeszéd szerint ezeket felemészti az infláció, a felesleges beruházások, illetve a kórházak adóssága. A költségvetés legnagyobb vesztesének pedig az oktatást tartja, amely a Párbeszéd számításai szerint reálértéken kevesebbet kap jövőre, mint idén.

Szabó Tímea "aljas, rejtett" intézkedésként értékelte, hogy a költségvetés jövőre már nem biztosít forrást az önkormányzatoknak az egyházi üzemeltetésű bölcsődék támogatására. A politikus szerint ez valójában azt jelenti, hogy "átjátsszák" az állami bölcsődéket egyházi kézbe, az egyházi fenntartó pedig majd "mazsolázhat" a gyerekek közül, nem lesz kötelező mindenkit felvennie. A Párbeszéd frakcióvezetője szerint a családok segítése is átverés a költségvetésben, mert megint azoknak nem jut nagyobb támogatás, akik a legjobban rászorulnak.

Szabó Tímea arról is beszélt: a 2020-as költségvetést Budapest-ellenes programnak is tartják, mert folytatódnak a "lopakodó olimpiai beruházások", az oligarchák támogatása, és a "lebetonozás", miközben a fővárosiak érdekét szolgáló beruházás nem történik.

A Párbeszéd frakcióvezetője közölte: pártja olyan átfogó költségvetési módosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amely az emberek és nem "Orbán Viktor haverjainak" érdekét szolgálja.

Elmondta: több száz milliárd forintot csoportosítanának át az egészségügyre és az oktatásra, a legelesettebbek támogatására és a klímavédelemre, miközben megállítanák a "lopakodó olimpiai költéseket", elvennék a Paks 2 beruházásra és a propagandára szánt pénzeket, illetve csökkentenék a közmédiára és honvédelemre jutó forrásokat.
| Párbeszéd. költségvetés
2019-06-07 12:37:17


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.