A védekezés a védőoltás után is marad

A védőoltások megjelenése után is tart majd még a járványügyi védekezés Németországban - figyelmeztetett a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) egy kedden megjelent elemzésében.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Az oltás a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben nem elég a vírus legyőzéséhez, különösen az első időszakban, amikor még csak korlátozottan áll majd rendelkezésre. 

Ezért maradnak az alapvető fertőzéshigiéniai szabályok - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás -, amelyeket az őszi-téli időszakban ki kell egészíteni a rendszeres szellőztetéssel.

Spahn szövetségi egészségügyi miniszter egy hétfői fórumon elmondta, hogy a kormány várakozásai szerint 2021 első negyedévében, a január-márciusi időszakban válhatnak elérhetővé a SARS-Cov-2 elleni első oltóanyagok.

Mint mondta, a kormány több vakcina fejlesztését támogatja, mert nem lehet tudni, hogy melyik bizonyul majd hatásosnak és biztonságosnak. Az oltást elsőként a leginkább sérülékeny csoportok tagjai, az időseket és az egészségügyi dolgozók kaphatják meg.

Az RKI keddi stratégiai elemzésében a közegészségügyi intézet szakértői kiemelték: a védekezés legfőbb célja továbbra is a vírus terjedésének és egészségi hatásainak korlátozása, méghozzá olyan módon, amely a lehető legkevésbé zavarja meg a társadalmi és a gazdasági élet működését. 

Így a többi között gondoskodni kell az oktatási rendszer működéséről és a regionális és nemzetközi közlekedés akadálytalanságáról. Ezért az első hullám idején alkalmazott országos zárlat helyett térben is időben korlátozott intézkedésekkel kell fékezni a járványt, és biztosítani kell, hogy az intézkedések szervezési és jogi szempontból praktikusak, könnyen megvalósíthatóak legyenek.

Az RKI a többi között arról is írt, hogy kulcsfontosságú a "stratégiai kríziskommunikáció". A járványhelyzet igen összetett, és a folyamatosan bővülő szakmai, tudományos ismeretek akár korábbi ajánlások, szabályok módosítását is szükségessé tehetik. Ezért különösen fontos a kommunikáció a leginkább sérülékeny csoportokkal és az információkkal, üzenetekkel legnehezebben elérhető társadalmi rétegekkel.

Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 4122 új fertőzöttet regisztráltak, a teszttel igazolt esetek száma így 329 453-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 13-mal nőtt, 9634-re.

A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga 1,25, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 125 embernek adja át a vírust.| koronavírus járvány, COVID-19, védekezés, Németország
2020-10-14 12:27:16
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop