A vuhani víruskutató laboratóriumba látogatott a WHO küldöttsége

A közép-kínai Vuhan víruskutató laboratóriumába látogatott szerdán a WHO szakértői küldöttsége, és neves virológusokkal találkozott.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A szakértők három és fél órát töltöttek a vuhani Virológiai Intézetben (WIV). Korábbi összeesküvés-elméletek szerint 2019 végén innen szabadult ki a járványt kiváltó vírus.

"Rendkívüli fontos találkozónk volt a WIV dolgozóival, köztük Si Cseng-ji víruskutatóval. Őszinte, nyitott megbeszélést folytattunk. Feltettük a kulcsfontosságú kérdéseket és megkaptuk a választ" - írta a Twitteren Peter Daszak brit zoológus, a küldöttség tagja. 

Si Cseng-ji régóta foglalkozik koronavírusokkal, amiért a "Bat Woman" (Denevér Asszony) becenevet kapta, egyike volt azoknak, akik a SARS-CoV-2 nevű vírust tavaly először azonosították.

Számos tudós, közöttük Si is elutasítja azt a feltételezést, hogy a vírus a laboratóriumból szökött volna ki. Egyes szakértők viszont olyan találgatást is felvetettek, hogy a vadállatokban élősködő vírussal kísérletezhettek a laboratóriumban, hogy feltárják, veszélyes-e az emberre, és a személyzet egy fertőzött tagja révén került ki az intézetből.

Egyes kutatók szorgalmazták, hogy Kína tegyen közzé részleteket valamennyi, a laboratóriumban tanulmányozott koronavírus fajtáról, hogy lássák, melyik hasonlít SARS-CoV-2 vírusra.

A WHO azt közölte, hogy a vuhani misszió tagjainak programja a kínai partnerek által szervezett látogatásokra korlátozódik, és az egészségügyi korlátozások miatt nem találkoznak a helyi közösség tagjaival.

Bár a világjárványt okozó új koronavírust először Vuhanban azonosították, Peking kétségbe vonta, hogy kínai eredetű lenne, azt is felvetette, hogy akár fagyasztott élelmiszerrel is az országba kerülhetett.

A szakértő küldöttség, amely januárban érkezett Vuhanba, kétheti karantén után két hétig végzi munkáját, eddig több kórházat és azt a nagybani piacot is meglátogatta, ahonnan az első fertőzötteket jelentették.

| koronavírus, járvány, WHO, Vuhan, víruskutató laboratórium
2021-02-04 11:42:28
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop