Agykutatási program - Több betegség vizsgálatára és új több nagy értékű eszköz beszerzésére nyílik lehetőség

A depressziót, a migrént, az Alzheimer-, a Parkinson-kórt, a szkizofréniát és az agyi áttételes daganatokat vizsgálja majd a Semmelweis Egyetem (SE) a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében; a program segítségével két nagy értékű eszközt is beszerezhet az intézmény 300 millió forint értékben.

Az egyik egy nagykapacitású, a teljes genom szekvenálásra alkalmas újgenerációs készülék, amellyel a pontos DNS sorrend meghatározható, nagy sebességgel. A DNS-mintázat megismerése mind az örökletes és a szerzett idegrendszeri betegségekben fontos a betegség hátterében álló genetikai tényezők megértéséhez, és ennek ismeretében új terápiák fejlesztéséhez. A készüléket a Semmelweis Egyetem a Richter Gedeon NyRt.-vel közösen vásárolja meg, és azt a jövőben közös kutatási infrastruktúraként használja, amely nyitott a konzorcium valamennyi kutatócsoportja számára is - olvasható az egyetem honlapján.

A másik jelentős infrastruktúrafejlesztés egy 256 csatornás EEG-készülék lesz, amellyel félmilliméteres pontossággal térképezhető fel az agy. A készülékkel a szkizofréniás betegeket vizsgálják majd, közvetlen együttműködésben az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének szkizofrén betegek agyából származó mintákat elemző csoportjával.

A cél az, hogy még pontosabban meghatározzák, mely agyterületeknek, funkcióknak van jelentőségük a szkizofréniában. Ez hosszú távon a jelenleginél hatékonyabb kezelési lehetőségeket eredményezhet.

Múlt héten jelentették be, hogy tizenkétmilliárd forintos kormánytámogatással Nemzeti Agykutatási Program indul a felfedező kutatások, a megelőzés, az innováció, az orvosi ellátás hatékonyabbá válása, a gyógyszerfejlesztés, valamint a hazai tudományos eredmények ösztönzése érdekében.

Az erről szóló együttműködési megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Freund Tamás, a Nemzeti Agykutatási Program elnöke, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója írta alá. A Kutatási Technológiai és Innovációs Alapból finanszírozott Nemzeti Agykutatási Program a felfedező kutatások, a megelőzés, az innováció, az orvosi ellátás hatékonyabbá válása, a gyógyszerfejlesztés, valamint a hazai tudományos eredmények ösztönzése érdekében indul.

| agykutatási program, egészségpolitika
2014-03-03 18:40:13


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.