Állami vs. magánegészségügy

Az ellenzéki pártok azt ígérik, hogy egy kormányváltás után mindenki hozzáférést kap a jó minőségű, állami egészségügyi ellátáshoz.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció szakértője hétfőn - a Párbeszéd és a Momentum politikusaival közösen tartott - online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fizetőssé tette a magyar egészségügyet, és ezt a "lopakodó átalakítást a szemünk láttára végezte".

A magánegészségügyi ellátás egyre inkább "az oligarchák és a NER-lovagok fennhatósága alá kerül", egy leendő kormánynak azonban az a feladata, hogy egy tisztességes, mindenki számára elérhető, államilag finanszírozott egészségügyi rendszert "hozzon létre, alakítson át vagy működtessen" - fogalmazott. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, hogy a "lopakodó egészségügyi privatizáció" akkor kezdődött, amikor Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vezetésével "megszüntették" a tb-járulék járulékjellegét, és átalakították azt egy adóvá. Hangsúlyozta, hogy a járulékot a kormánynak vissza kell forgatnia arra a területre, ahová befizették, az adót azonban arra költheti, amire akarja.

Orbán Viktor, Rogán Antal és "bűnszervezetük" az egészségügyben befizetett járulékból stadionokat épített -mondta.. Szerinte a döntéshozók azért tartják alacsonyan a szakdolgozói béreket, hogy ezek az emberek átmenjenek dolgozni a magánegészségügyi ellátásba. Felemelik a szakdolgozók bérét és megbecsültté teszik az egészségügyi szakmát - ígérte.

Havasi Gábor, a Momentum szakpolitikusa azt mondta, a kormányon lévők az elmúlt 12 évet arra használták, hogy "tudatosan lerohasszák az állami egészségügyet és közben megerősítsék a magánegészségügyi ellátást". Szerinte ma már alig van olyan magánegészségügyi ellátás, amit "ne hálózna be az Orbán-rendszer", az állami egészségügyi ellátás pedig átláthatatlan, széttöredezett, a koronavírus-járvány előtt és alatt a betegek nem tudják, hogy hova kell fordulniuk a problémájukkal.

| ellenzék, magánegészségügy
2022-01-25 12:36:04
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop