Amerikai költségvetési vita - Obama képviselőházi szavazást sürgetett

Barack Obama amerikai elnök kedden felszólította a republikánus többségű képviselőházat, hogy az átmeneti költségvetés megszavazásával szüntesse meg a szövetségi kormányzat bénultságát, valamint hagyja jóvá az adósságplafon emelését is.

USA, költségvetés, Obama | MTI Hírek10 | Pogár, D.
Az elnök a szövetségi kormányzat részleges leállásának 8. napján tartott sajtótájékoztatóján megismételte, hogy kész tárgyalni a gazdaság problémáiról, de nem fog meghajolni a kényszer előtt, és visszautasítja a gazdasági káosszal való fenyegetést.

"Nem engedhetjük meg, hogy a zsarolás demokráciánk részévé váljon" - jelentette ki Barack Obama.

"Udvariasság, józan ész, adni és kapni, kompromisszum - ezek nem csúnya szavak" - mondta az elnök.

Kijelentette: kész a széles körű párbeszédre, de javasolta, hogy ha valakinek nincs ínyére az egészségügyi reform, akkor ne azt állítsa, hogy az egyet jelent a szocializmussal, hanem konkrétan mondja meg, mi a kifogása, és akkor lehetővé válik az együttműködés a korrekció érdekében.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok nem engedheti meg magának a néhány havonta megismétlődő mesterséges válságokat.

Az amerikai elnök hangot adott meggyőződésének, hogy katasztrofális következményei lesznek, ha a kongresszus nem hagyja jóvá az adósságplafon megemelését. Szavai szerint egy ilyen eshetőség magában hordozza "egy igen mély depresszió kockázatát".

"Még a közelébe sem kerülhetünk annak, hogy ilyesmivel bolondozzunk" - mondta Barack Obama.

Hangsúlyozta, hogy a kormány nem hajlandó "váltságdíjat" fizetni cserébe azért, hogy Amerika kifizethesse számláit. Álláspontját alátámasztandó azzal példálózott, hogy azzal senki nem takaríthat meg pénzt, ha megtagadja a jelzáloghitel-részletek kifizetését.

Az elnök szerint ha a kongresszus nem kész hosszú távú megoldást elfogadni az adósságplafon kérdésében, akkor egy korlátozott időszakra szóló jóváhagyást kell elfogadni annak érdekében, hogy a tárgyalások megkezdődhessenek.

Obama ugyanakkor közölte, hogy Jacob Lew pénzügyminiszter csütörtökön egy szenátusi meghallgatáson ismertetni fogja a kormányzat azzal kapcsolatos elképzeléseit, hogy mi lesz a teendő, ha a közeljövőben mégsem sikerül megállapodni az adósságlimit ügyében.

"Mindenre van készenléti tervünk" - mondta.

Az elnök elutasította John Boehnernek, a képviselőház elnökének azt az indítványát, hogy hozzanak létre egy kétpárti bizottságot a büdzsével és az adósságlimittel kapcsolatos álláspontok közelítésére. Obama szerint ehhez nincs szükség külön testület felállítására.

| USA, költségvetés, Obama
2013-10-09 08:56:07
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop