Hirdetés

Átfogó intézkedési tervek az amputációk csökkentése érdekében

Részletes javaslatot készített az Emberi Erőforrások Minisztériuma az érintett szakmákkal közösen az alsó végtagi amputációk számának csökkentésére, írja a Magyar Nemzet.

végtagamputáció |

MTI Hírek15

Magyarországon évente még mindig öt-hatezer emberen végeznek amputációt - Európa-szerte hazánkban a legtöbbet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma eltökélt szándéka, hogy 2030-ra felére kell csökkenteni ezeknek a drasztikus beavatkozásoknak a számát. Ehhez már egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019-2022, amelynek részeként részletes javaslatokat dolgoztak ki az érintett orvosok - köztük kardiológusok, érsebészek, intervenciós radiológusok - bevonásával - ismerteti a lap.

Az érszűkület megelőzése érdekében harminc százalékkal kell csökkenteni a dohányzók arányát és a keringési betegségek okozta korai halálozást, tíz százalékkal pedig azok számát, akik semmilyen fizikai aktivitást nem végeznek.

Farkas Katalin, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja fontos célként fogalmazta meg, hogy az országban nyolc-tíz olyan ércentrum jöjjön létre, ahol a három érbetegeket ellátó szakma - tehát az angiológia, az érsebészet és az intervenciós radiológia, akik a katéteres tágításokat végzik - megtalálható.

A centrumokra óriási szükség van, ez alátámasztotta egy 2015-ben készült, az amputációk okait feltáró felmérés, amely azt mutatta: az esetek több mint 70 százalékában úgy végezték el ezt a súlyos műtétet, hogy egy éven belül nem történt kísérlet az érpálya helyreállítására.

Farkas Katalin arról is beszélt: minden évben megszervezik az érbetegségek napját, hogy javuljon a lakosság tudatossága, és minél többen részt vegyenek az ingyenes szűrésen. A szakmai társaság egy országjáró programot is elindított a közelmúltban.
végtagamputáció

2019-03-23 15:32:03

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop