Az amerikai sajtó Donald Trump kudarcáról ír az egészségbiztosítási törvény tervezetének visszavonása után

Az amerikai sajtó csaknem egyöntetűen Donald Trump elnök első igazi kudarcaként értékelte az egészségbiztosítási törvény tervezetének visszavonását . A Fehér Ház kabinetfőnöke, Reince Priebus szerint a republikánusoknak együtt kell működniük a demokratákkal az egészségbiztosítás ügyében

A januárban hivatalba lépett, republikánus párti amerikai kormányzat pénteken kénytelen volt visszavonni az új egészségbiztosítási törvény tervezetét, miután annak megszavazásához nem sikerült egyetértésre jutni a republikánus törvényhozók között. Így az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama hivatali idejében elfogadott Obamacare belátható ideig érvényben marad.

A The Washington Post szerint a pénteki vereség Donald Trump elnök többi törvényhozási tervét is veszélybe sodorja. A Politico című lap arról tudósított, hogy a Republikánus Pártban "megkezdődött a polgárháború". A The New York Times szerint Trump elnök előtt két lehetőség áll: vagy enged a republikánusok establishment-ellenes szárnyának, vagy más utakat keres a sikeres kormányzáshoz

Reince Priebus kabinetfőnök a Fox televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában azt hangsúlyozta, hogy a republikánusoknak együtt kell működniük a demokratákkal az egészségbiztosítás ügyében. A kabinetfőnök ugyanakkor kijelentette, hogy azért bukott el az új egészségbiztosítási törvény, mert a demokraták egyáltalán nem támogatták. "Egyetlen szavazatot sem kaptunk tőlük" - fogalmazott Priebus. Majd hozzátette: "azt hiszem, itt az ideje, hogy a Republikánus Párt elkezdjen kormányozni". Arra a kérdésre, vajon Donald Trump elnök szándékosan hagyja-e az Obamacare, az előző elnök, Barack Obama által elfogadtatott egészségbiztosítási törvény) szétesését - ahogy erre maga Trump még pénteken célzott is -, vagy az elnök kompromisszumot keres a jelenleg érvényben lévő törvény javítására, Priebus azzal válaszolt, hogy az elnök minden megoldás előtt nyitott. "Nem gondolom, hogy bármelyik kaput is bezárná" - szögezte le.

Trump elnök vasárnap délelőtt közzétett Twitter-bejegyzésében a republikánusok két csoportját, a Szabadság Caucust és a Növekedés Klubot okolta a vereségért, s azt hangsúlyozta, hogy e két csoportnak köszönhető az Obamacare életben tartása. "A demokraták Washingtonban mosolyognak, hogy a Szabadság Caucus a Növekedés Klub segítségével megmentette az Obamacare-t és a Planned Parenthoodot" - írta az elnök. A Planned Parenthood olyan nonprofit szervezet, amely családtervezéssel, s benne az abortuszok finanszírozásával foglalkozik, s ehhez az egészségbiztosítási törvény révén költségvetési támogatást is kap.

Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója az NBC televízió "Találkozz a sajtóval" című műsorában azt fejtegette, hogy a washingtoni politika sokkal rosszabb állapotban van, mint azt Donald Trump gondolta volna. Mulvaney feltette a kérdést: ilyen körülmények között vajon a Republikánus Párt képes-e kormányozni? Majd Donald Trumpra utalva úgy vélte: "Az elnök a Fehér Házban képes kormányozni, ezt tudom, láttam a héten." Mulvaney - aki korábban Dél-Karolinát képviselte a kongresszusban - ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a kormányzat talán félreértette a komplikált törvényhozási folyamatot Washingtonban.

A törvényhozási vereségért kárhoztatott Szabadság Caucus vezetője, Mark Meadows, észak-karolinai képviselő az ABC televízió vasárnap délelőtti "Ez a hét" című műsorában azt fejtegette, hogy az új egészségbiztosítási törvény elutasításával az egészségügyről folyó vita nem ért véget, s szerinte most a republikánus párton belül a konzervatívoknak és a mérsékelteknek kell egyezségre jutniuk. A Szabadság Caucus alapítója, Jim Jordan ohiói republikánus viszont azt állította, hogy a republikánus kormányzat benyújtotta új törvénytervezet azért nem volt jó, s azért utasították el, mert megőrizte az Obamacare néhány elemét. Jordan képviselő szerint a törvényjavaslat nem tükrözte a republikánusok választási ígéreteit. Chuck Schumer, az egyik legbefolyásosabb demokrata párti politikus - jelenleg a szenátus demokrata frakciójának vezetője - az ABC televíziónak adott interjújában emlékeztetett arra: Trump elnök soha nem kérte a demokraták együttműködését az egészségbiztosítás ügyében. "Vannak ötleteink, hogy hogyan kellene megjavítani az Obamacare-t. Soha nem mondtuk, hogy ez a törvény tökéletes, mindig azt hangoztattuk, hogy készek vagyunk a republikánusokkal együttműködni a korrekciókban, de az Obamacare teljes visszavonását elutasítjuk" - szögezte le Schumer.

A politikus bírálta Trump elnök kijelentéseit is. "Egy elnök soha nem fogalmazhat úgy egy törvényről, hogy az "tönkreteszi", vagy"aláássa" a rendszert - mondta Schumer, hozzátéve, hogy ez elnökhöz méltatlan stílus. Bernie Sanders szenátor -aki Hillary Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltégéért folytatott küzdelemben - a CNN hírtelevízióban együttműködést ígért Donald Trump elnöknek a gyógyszerárak leszorításáért meghirdetett törekvésében.

| Obamacare, amerikai egészségbiztosítás
2017-03-26 21:40:22
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop