Az egészségügy jól teljesít, gond a kamarával van, a BM szerint

Sajtótájékoztatón reagált vasárnap délután a Belügyminisztérium a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli országos küldöttgyűlésére.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: MTI

A közgyűlésen megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondásával tiltakozzanak.

A MOK szerint az év elején életbe lépett egészségügyi törvénycsomag végtelenül kiszolgáltatottá teszi a magyar orvostársadalmat, ezért minden eszközt meg kívánnak ragadni, hogy tiltakozzanak ellene. (A törvénycsomagról készült részletes elemzésünk itt olvasható.) A változtatások drasztikusan érintik az ügyeleti rendszert és harmadára csökkentik az ügyeleti központok számát. 

A kamara emellett a ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását is hiányolja és követeli az egészségügyi kormányzattól. Decemberben már 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy kész letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig önként vállalt túlmunka-szerződéseiket mondanák fel. 

A sajtótájékoztatón Takács Péter a MOK-ot hibáztatta a hangulatkeltés miatt. Az egészségügyi államtitkár azzal nyitott, hogy a Belügyminisztériumnak nem az orvostársadalommal van gondja, csak az orvosi kamarával vitatkoznak. 

Visszautasította, hogy a tárca ne kommunikálna megfelelően a szakszervezetekkel vagy a tudományos akadémiával, és azzal vádolta a kamarát, hogy gyakran változtatja az álláspontját. 

„Elvek szintjén nincs nagy véleménykülönbség közöttünk, de olyan felvetéseket hallunk, hogy nem működik, összeomlott az egészségügy. A magyar egészségügy jól teljesít, a Covid-hullámok alatt is jól teljesítettünk, és erre a szervezettséget kell tovább erősíteni. Természetesen bőven van munka, de mindvégig nyílt lapokkal játszottunk és tudjuk, hol kell belenyúlni a rendszerbe” – mondta Takács, aki szerint azért kellett átalakítani az ügyeleti rendszert, mert „ezen a területen tárták fel a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot”.

Az államtitkár szerint „épeszű ember nem gondolhatja, hogy egy minisztérium abban érdekelt, hogy javaslataival ellehetetlenítse az egészségügyi dolgozók munkáját.”

Takács kitért az egészségügyben dolgozók bérére is: „az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter, az államtitkárról ne is beszéljünk”. Pintér Sándor miniszter havi bruttó 2 632 800 forintot, Takács 1 974 600 forintot keres. 

(Blikk / 24)

Rényi Pál Dániel

| MOK, BM, Takács
2023-02-05 18:29:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop