Hirdetés

Az egészségügy strukturális fejlesztéseit fedezi a kórházak által visszafizetett összeg

A kórházak által visszafizetett, az adósságrendezésükre szánt mintegy 7 milliárd forintból az egészségügy idei és jövő évi strukturális átalakulásához kötődő fejlesztéseket fedezi a kormány - közölte az egészségügyi államtitkárság vasárnap az MTI-vel.

egészségügy, kórház, finanszírozás, egészségpolitika |

MTI Hírek 2012 ;9

Az erről szóló kormánydöntés a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg. Az államtitkárság közleményében felidézte, hogy tavaly év végén az úgynevezett kasszaseprés keretében 21 milliárd forint, illetve a lejárt szállítói tartozások rendezésére további 27 milliárd forint támogatást kaptak a szakellátást végző járó- és fekvőbeteg szolgáltatók. Az utóbbi forrást azonban egy részük nem tudta teljes mértékben felhasználni, ezért a különbözetet vissza kellett fizetniük az Egészségbiztosítási Alapba. A kormány úgy döntött, hogy az eddig ily módon képződött 6,8 milliárd forint idei többlet a 2012-13-ban zajló strukturális átalakuláshoz kötődő lépéseket - például épületek átalakítását, felújítását, új eszközök beszerzését - fedezi majd.

Minderre a fekvőbeteg-szolgáltatók és fenntartóik a tárca honlapján hamarosan megjelenő közlemény alapján nyújthatják majd be igényeiket. Az önálló járóbeteg-szolgáltatók az úgynevezett miniszteri tartalékkeretbe emelve és abból kifizetve kapják meg a maradvány összeget - írta az államtitkárság.

Emellett az állami fenntartásba kerülő egészségügyi szolgáltatók kapcsán is újabb döntést hozott a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozattal megteremtették annak a jogi lehetőségét, hogy az állam teljesen átvegye azon hét - nem egyházi, illetve alapítványi - fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót is, amelynek esetében mostanáig csak a kórházi vagyon került át az adott önkormányzattól, de az üzemeltetést magánkézben lévő szervezetek végzik. "E folyamat révén haladhat tovább elsősorban az aktív fekvőbeteg-szakellátás terén a működtetés egységének megvalósítása, ami a sürgősségi tevékenység és a betegutak jobb szervezhetősége, az uniós fejlesztések összehangolása és a bérfejlesztés kiterjesztése miatt is indokolt" - fogalmazott az államtitkárság.

Szintén a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg az alapellátás alapfinanszírozásának megemeléséről szóló rendelet. A kormány döntése értelmében novembertől 14 százalékkal emelkedik a háziorvosok, a védőnők és a fogászati ellátások (területi ellátási kötelezettséggel rendelkező alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok, a területi ellátási kötelezettség nélküli fogászati szolgálatok és a fogászati szakrendelések) díjazása.

A háziorvosi ellátásban a bejelentkezett biztosítottak utáni díjazás - az úgynevezett kártyapénz - emelkedik, így egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételhez juthat. A védőnői ellátásban a gondozotti létszám alapján számított pontérték szerinti díjazás emelkedik, melynek eredményeképpen egy védőnői szolgálat díjazása átlagosan havi 25 ezer forinttal emelkedik. A fogászati ellátásban a fix összegű díjazás, az alapdíj emelkedik, s így az alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok díjazása havonta átlagosan közel 30 ezer forinttal lesz több.

Az államtitkárság kiemelte, hogy az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés ez év utolsó két hónapjára vonatkozik, és a korábbi béremeléshez hasonlóan beépül a jövő évi finanszírozásba is.
egészségügy, kórház, finanszírozás, egészségpolitika

2012-09-16 21:04:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop