Az EU támogatja a védőoltások keverését

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a koronavírus elleni, eltérő technológiával készült oltóanyagok alkalmazását javasolja a au immunizáló alapoltás, illetve az emlékeztető oltások esetében is.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A két uniós ügynökség közös közleménye szerint az EMA és az ECDC szakértői megállapították: a vektor alapú vakcinák - például az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson oltóanyagai - az mRNS vakcinákkal - például a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcináival -kombinálva "jó antitest termelést váltanak ki" és magasabb a T-sejtek termelése is, mint ugyanazon vakcina alkalmazása esetén.

A harmadik, emlékeztető oltáshoz hasonló immunválaszt tapasztaltak az első és a második oltás esetében is, amikor különböző vakcinákat alkalmaztak. Megjegyezték: a vektorvakcinák alkalmazása második adagként az alapimmunizálást célzó oltási programban, vagy két különböző gyártótól származó mRNS-alapú oltóanyag alkalmazásának hatékonysága még nem bizonyított. 

Noha az oltóanyagok biztosította immunitás időtartamára irányuló kutatások még tartanak, az eltérő vakcinák alkalmazása rugalmasságot biztosíthat az oltási programok számára, különösen, ha nem áll rendelkezésre elég azonos oltóanyag - közölték.

Ajánlásaik célja, hogy segítsék a nemzeti döntéshozókat, hogy oltási kampányaikban a lehető leggyorsabban és a legtöbb embert beoltani.

| koronavírus vakcinák keverése
2021-12-08 11:40:48
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop