Az európai kormányoknak határozottan kell fellépniük a vírus terjedése ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója, Michael Ryan szerint az európai kormányoknak határozottan kell fellépniük a koronavírus terjedése ellen, kerülni kell a tömegrendezvényeket, hogy elkerülhetők legyenek a fájdalmasabb korlátozások. Európában csütörtökön első ízben haladta meg a százezret a napi új fertőzöttek száma.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

"Nincsenek új válaszok. Tudjuk, mit kell tennünk" - mondta pénteki genfi sajtótájékoztatóján Michael Ryan.

"Nagyon szomorú látni, hogy sok európai országban a fertőzöttek számának gyors növekedése tapasztalható, és a kormányoknak határozott lépéseket kell tenniük, hogy megpróbálják megállítani és meg is állítsák a vírus terjedését" - hangsúlyozta.

Meg kell védeni az idős és más sérülékeny, például a több betegségtől szenvedő lakosságot - tette hozzá a WHO-vezető.

A fizikai távolságtartás, a maszkviselés és a megfelelő szellőztetés továbbra is kulcsfontosságú - mondta Ryan. "Nagyon óvatosan kell bánnunk a tömegrendezvényekkel és az emberek zárt térben való összehozásával" - tette hozzá.

A WHO pénteken közölte, hogy világszerte rekordszámú volt a napi új fertőzöttek növekedése: 24 óra alatt 350 766 igazolt koronavírus-fertőzöttet jelentettek.

Az egész világon a Reuters számításai szerint több mint 36,58 millió embert fertőzött meg ismerten a SARS-CoV-2 nevű vírus, az általa okozott Covid-19-betegségbe több mint 1 millióan haltak bele.

Ryan hétfőn közölte, hogy a szakosított ENSZ-szervezet átadta azoknak a tudósoknak a névsorát, akik Kínában tanulmányoznák a közép-kínai Vuhanban a tavalyi év végén megjelent vírus eredetét.

Kérdésre válaszolva Ryan közölte, nem arról van szó, hogy a WHO és a szervezet főigazgatója engedélyt kérne Kínától a névsorhoz. "Udvariasságból osztottuk meg, hogy párbeszédet folytassunk a legjobb csapatról, nem arról van szó, hogy letiltsanak vagy sem egyeseket" - tette hozzá.

Kanadai egészségügyi szakértők szintén határozottabb intézkedéseket sürgettek pénteken a koronavírusnak az országon átsöprő második hulláma ellen.

Kanada a koronavírus-járvány második hullámának csúcspontjánál tart, és az egészségügyi dolgozók leterheltsége egyre nő - mondta pénteken Justin Trudeau kanadai kormányfő, miután egészségügyi szakértők határozottabb intézkedéseket javasoltak a járvány küzdésére. A szakértők szerint rövid távon továbbra is nőni fog az új megbetegedések száma.

"Az új esetek számának növekedése hatalmas nyomást jelent a kórházakra és az egészségügyi dolgozókra, akik egyre jobban túlterheltek" - mondta a kormányfő.

A fertőzöttek közel 80 százalékát a két legnépesebb tartományból, Ontarióból és Quebec-ből jelentették, ahol a helyi kormányzatok szigorúbb gyülekezési korlátozásokat vezetnek be.

| koronavírus, COVID-19 járvány, WHO
2020-10-10 12:26:30
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop