Az európai oltási bizonyítványról

Az MSZP az egységes európai oltási bizonyítvány részleteiről vár válaszokat a magyar kormánytól és az Európai Bizottságtól (EB).

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti képviselője szombaton, a Facebookon online tartott sajtótájékoztatón közölte: több mint hét évet venne igénybe, ha az elmúlt két hét alatt tapasztalt ütemben oltanák be a magyar társadalom 60 százalékát, ezért a vakcinációt fel kell gyorsítani.

Hozzátette: ugyanakkor keveset tudni arról, hogy mikor és milyen koordinált szabályok lesznek az oltási igazolványokkal kapcsolatban. Szavai szerint a kormány erről elfelejtett tájékoztatást adni.

Ujhelyi István kifejtette: az Európai Tanács december 10-11-i ülésének záródokumentuma szerint az "oltási bizonyítványokkal kapcsolatban ki kell alakítani egy koordinált megközelítést az EU-ban".

Ennek előkésztésébe a magyar kormány azóta nem vonta be a szakmai szervezeteket és az ellenzéki pártokat - jegyezte meg. Az ellenzéki politikus felidézte: korábban Gulyás Gergely elmondta, hogy valószínűleg lesznek ilyen szabályok az EU-ban és Magyarországon is, egy nappal később pedig Orbán Viktor  egy az EU törekvéseivel összhangban lévő digitális útlevél létrehozásáról beszélt.

Hol vannak a részletek, hogy áll a kormányzat ennek előkészítésében? - tette fel a kérdést Ujhelyi István. Példaként említette az ingázókat, munkájuk vagy tanulmányaik miatt külföldre menőket.

Egyebek mellett jelezte, hogy Nagy-Britanniában egyes felvetések szerint a sportesemények, koncertek, egyes szórakozóhelyek, múzeumok látogatására csak oltási igazolvánnyal lesz lehetséges. Ujhelyi István jelezte, hogy ugyanezekkel a kérdésekkel fordul az Európai Bizottsághoz is. 

| koronavírus, COVID-19 járvány, oltási bizonyítvány, EU
2021-01-10 14:18:11
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop